Gönyűi Búcsú

A búcsú eredeti neve „elengedés” (latinul: indulgentia) volt. A magyar „búcsú” kifejezés arra utal, hogy az ember búcsút vesz a rá váró büntetéstől, Jézusnak az Egyház révén közvetített kegyelme által.

Egy-egy falu búcsúja a templom szentjének névnapjához kötődött ezek az összejövetelek még több világi elemet foglaltak magukba. Idegenek rendszerint csak a szomszédos falvakból jöttek, mert ez a mai napig elsősorban a falu ünnepe, melyre igyekeznek azok is hazajönni, akik más faluba, esetleg más országrészbe származtak el innen. A családok és a falu egész közössége találkozik ezeken az összejöveteleken.

Ahogy korábban, úgy most is elsősorban egyházi ünnep, amely a község templomában, a szentmisén való részvétellel kezdődött. Erre épült rá az idők során a mulatság és a szórakozás, ami eredetileg a templomkertben zajlott (hasonlóan a Pünkösdi játékokhoz). Az idők során az ünnep egyházi jellege egyre inkább elhalványult, helyette a vásári mulatságok vették át a szerepét.

Aki ezzel kapcsolatban szeretne több dolognak utána olvasni, az interneten megteheti azt. pl.:

http://www.magyarvagyok.com/kultura/konyha//bucsu/2800-Bucsu-hagyomanyok.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAcs%C3%BA

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-995.html

A búcsú időpontját továbbra sem az önkormányzat, hanem  a Gönyűi Szent Péter és Pál római katolikus templomban szolgálatot teljesítő Plébános Úr jelöli ki. A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is  megkeresett a vállalkozó, aki Gönyűn szeretne a játékaival búcsú napján megjelenni. Ahogy az előző évben is történt, felajánlottam az összes önkormányzati tulajdonban levő területet, azonban egyik sem felelt meg részére, különböző okok miatt, ezért ugyanazt az ajánlatot tudtam tenni, mint 2014-ben. Menjünk ki a faluba, nézzük végig az összes olyan területet, amit alkalmasnak tart a játékok felállítására és minden általa megnevezett területnek megkeressük a tulajdonosát, magam is közben járok, hogy megkaphassák.

Öt helyszínt találtunk, amik egy részét a vállalkozó elutasított, mint lehetséges megoldást, a másik helyszíneknél pedig a tulajdonosokkal beszélve kértem, hogy szíveskedjenek segíteni a terület rendelkezésre bocsátásával.

Így a helyszín kiválasztása és annak rendelkezésre bocsátása az idei évben is csak azon múlik, hogy valamelyik – a vállalkozó által kiválasztott - terület tulajdonosa és a vállalkozó meg tudnak egyezni egymással, vagy sem, mivel az önkormányzat egyetlen területét sem tartották alkalmasnak erre a célra.

Major Gábor
polgármester

Webkamera 1 - Háry Dezső tér

Webkamera 2 - Dunapart, keleti irány

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2018.01.18. 01:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 105 1
NO2 14 14
NOx 16 8
O3 56 31
NO 1 -
Szélirány ÉNY
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!