Kovács Terézia képei

Téli közlekedés az autópályán

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tanácsai – a téli időszakban – az autópályán történő biztonságos közlekedés elősegítése érdekében.

Az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszának forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években. A pálya megyei szakaszát a megyei rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztálya felügyeli. Tapasztalataik és az e térségre vonatkozó baleseti számadatok azt mutatják, hogy szinte mindennap történik közlekedési baleset a sztrádának ezen a 72 kilométeres szakaszán. Bár a bekövetkezett balesetek többsége szerencsére csak anyagi kárral jár, mégis minden évben előfordul néhány nagyon súlyos, akár emberéletet is követelő tragédia.

A téli időszakban az autópályán való közlekedés során is figyelni kell a megváltozott időjárási viszonyok miatt kialakuló baleseti tényezőkre, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya kéri a gépjárművezetőket, hogy fogadják meg az alábbi tanácsait:

  • Az autópályán bekövetkezett balesetek közül vezető helyet foglalnak el az úgynevezett utoléréses balesetek, amelyek a nem megfelelő követési távolság tartása miatt következnek be. Tapasztalatok szerint, amíg a járművezetők a főutakon, mellékutakon a téli időjárás beköszöntével jóval óvatosabban közlekednek, addig az autópályán éppen ebben az időszakban nő az ütközések száma. A gépkocsivezetők gyakran úgy gondolják, hogy az autópályákon minden esetben a nyári utakhoz hasonló minőségű utakon autózhatnak, hiszen a sztrádát folyamatosan és különös figyelemmel takarítják. Azonban fontos megjegyezni, hogy télen a takarítás ellenére itt is előfordulhatnak csúszós, nedves útszakaszok, amelyek veszélyt jelenthetnek a nagyobb sebességgel közlekedőkre még akkor is, ha a gépkocsi nem is éri el az itt megengedett legnagyobb sebességet.
  • A csúszós útszakaszon bekövetkezett balesetek során gyakran előfordult, hogy a feltorlódott járműsorban újabb ütközések történtek. Ennek oka szinte minden esetben az, hogy a járművezetők figyelmetlensége miatt a sor végén álló autóba rohan egy hátulról érkező jármű. Ilyenkor további problémát okozhat, ha a feltorlódott autók nem tartanak kellő távolságot egymás között, így ütközéskor a sorba hajtó jármű egymásba tolja a többi autót.
  • Fontos megfogadni, ha valaki balesetet szenved, vagy műszaki hiba miatt megállásra kényszerül a sztrádán, utasaival együtt a lehető legrövidebb időn belül hagyja el a járművet és húzódjon a szalagkorláton kívülre! Sajnos ennek a szabálynak az elmulasztása miatt is történtek már halálos balesetek.
  • További fontos tanács a téli időszakban, hogy mindig megtankolt autóval hajtsanak fel a sztrádára, hiszen egy torlódás esetén kifogyhat az üzemanyag.
  • Legalább ilyen fontos, hogy aki hosszabb úton közlekedik egy takarót készítsen be az autójába, ami szintén hasznos lehet a nagy hidegben történő várakozásnál.
  • Az autópályán - torlódások esetén - kiemelten kell figyelni arra, hogy középen biztosítsák az úgynevezett vészsávot, valamint szabadon hagyják a leállósávot is!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az év hátralévő időszakában is a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság!

 

Elügy
Tájékoztató a portál használatáról
Kitöltési útmutatók ELÜGY-űrlapokhoz

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00144

ASP-támogatás, tábla

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00004

Projekttábla C

Hasznos információk: 

Települési Arculati Kézikönyv

TAK - meghívó

MAVIR - lakossági egyeztetés

Tájékoztató előkép

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0458

Plakát

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz

Útmutató

Webkamera 1 - Háry Dezső tér

Tisztelt Látogatóink!

A Duna-parti "2. webkamera" a területen zajló felújítási munkák miatt ideiglenesen nem üzemel, a munkálatok befejezéséig türelmüket kérjük! Bővebb információk a fejlesztésekről: Dunamenti természet ízei projekt | Kisalfold.hu

Rendőrségi hírek

Plakát

Szórólap

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2018.12.10. 09:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 697 6
NO2 7 6
NOx 9 4
O3 60 33
NO 1 -
Szélirány É
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű és környéke településföldrajza

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0022

Plakát

TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0019

TAMOP-2.4.5-12_3-2012-0019

Regionálna Rozvojová Agentúra

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!