Lakossági tájékoztatás - ivóvíz

Tisztelt Gönyűiek! 

Az utóbbi időben sok téves információ jutott el a lakossághoz a gönyűi ivóvízzel kapcsolatos tervekről, ezért szükségét látom a korrekt tájékoztatásnak. 

Önkormányzatunk 2016 decemberében értesült arról, hogy Kormányrendelet írja elő számunka a részvételt egy ivóvízminőség-javító programban. Meglepetésként ért bennünket a hír, hiszen korábban soha nem volt panasz a gönyűi ivóvízre. 

Kiderült, hogy az Országos Közegészségügyi Központ megvizsgálta a gönyűi ivóvizet, és megállapította, hogy az egyes számú gönyűi kút esetében az arzén értéke 18,8 µg/l, ami magasabb, mint az Európai Unióban elfogadott határérték (10 µg/l). Jelenleg az egyes és kettes kút vizének keverésével biztosítható a határérték alatti arzéntartalom. 

Magyarország vállalása az volt az Európai Unió felé, hogy 2015. december 31-ig az előírásoknak megfelelő ivóvizet biztosít a lakosságnak az ország egész területén. A határidő eltelt, ezért a Kormány kiemelten fontosnak tartja az ivóvízminőség javítását célzó beruházások mielőbbi lebonyolítását, hogy elkerülje a kötelezettségszegési eljárást az EU-val szemben. A koordinációt végző Programiroda tájékoztatott bennünket, hogy a beruházás megvalósításához az önkormányzatok pályázatot nyújthatnak be. A pályázat a következő megoldásokat támogatja:

1. Más vízbázisra áttérés, tehát új kút fúrása

2. Vízkezelés, tehát víztisztító berendezés üzembe helyezése helyben

3. Csatlakozás másik vízellátó rendszerhez, tehát távvezeték kiépítése Győrből

A megvalósítás során ezek közül azt kell majd választani, amelyik a leginkább költséghatékony és fenntartható. Az Önkormányzat azt a változatot támogatja, mely során a víz minőségét helyben javítják, a Gönyűi Vízmű területén. 

Amennyiben az Önkormányzat nem hajlandó együttműködni a pályázatban, vagy késlelteti a megállapodás aláírását, az EU-s kötelezettségek teljesítése érdekében a Kormány a beruházást maga fogja megvalósítani. Ebben az esetben nem lesz beleszólásunk a kivitelezés részleteibe. 

Az Önkormányzat a megállapodás aláírása előtt lakossági fórumot kíván tartani, amelyre minden érintett szervezet képviselői meghívást kaptak. 

A lakossági fórum pontos időpontjáról a kedves lakosokat utcai hirdetőtáblákon és a település honlapján időben tájékoztatni fogom. 

Gönyű, 2017. március 10.


Tisztelettel:

Major Gábor
polgármester

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2018.04.20. 08:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 290 2
NO2 26 26
NOx 35 17
O3 49 27
NO 6 -
Szélirány ÉK
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!