Adóváltozás - gépjárműadó

Tisztelt Gönyűi Lakosok, Tisztelt Adózók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021-től megváltozik a gépjárművek adóztatása.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény több pontban is érintette a gépjárműadóztatás kérdését. A módosulás kapcsán az adóhatósági feladatokat a belföldi gépjárművek utáni gépjárműadóban 2021. január 1-től már az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el az önkormányzati hivatalok helyett.

Általánosságban a gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak továbbra sem kell majd a változásokról adatbejelentést tenni az állami adóhatóság felé. A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli majd az állami adó- és vámhatósággal, ezt követően havonta frissül az adatbázis.

Az önkormányzati adóhatóság is adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára a 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról és a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, valamint a mentesség jogcíméről, így ezekről az adózóknak külön bejelentést szintén nem kell tenniük. Az adóelőírásokat tartalmazó határozatokat 2021. évtől az állami adóhatóság postázza az érintetteknek. A változásokkal kapcsolatos információk az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján, a https://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Gepjarmuado__mi_valto20201222.html címen megtekinthetők.

2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyekben továbbra is az önkormányzati adóhatóság az illetékes, tehát a 2020 végéig keletkezett, megváltozott vagy megszűnt gépjárműadó kötelezettségek ügyében továbbra is hozzánk tudnak fordulni, illetve a 2020. december 31-ig fennálló gépjárműadó tartozásokat az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni.

/Gönyű Község Önkormányzata gépjárműadó beszedési számla száma: 63200126-11058801/

 

Köszönjük a Tisztelt Adózóknak, hogy az elmúlt években a gépjárműadó kötelezettségek betartásával segítették munkánkat.

Gönyűi Polgármesteri Hivatal
Gönyű, 2021. január 5.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!