Baleset-megelőzés a közutakon

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti ellenőrzéseket végzett a megelőzés és felvilágosítás jegyében.

A megyei rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága 2017. október 18-án több helyszínen végzett forgalomellenőrzést. A szakemberek olyan helyszíneket választottak, ahol korábban halálos vagy személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek történtek. Az ellenőrzések a prevenció jegyében zajlottak, amelynek során a közlekedőket a balesetmentes közlekedés érdekében hasznos vezetés-technikai tanácsokkal látták el.

A biztonsági öv életet menthet, ezért az ellenőrzések elsősorban a biztonsági öv használatára terjedtek ki.

A rendőrök felhívták a járművezetők figyelmét, hogy a hosszabb ideig tartó vezetés fáradságot és a reakcióidő lassulását okozhatja, ezért ha a fáradság jeleit érzik, álljanak meg és tartsanak pihenőt. Az „elalvásos” közlekedési balesetek megelőzése érdekében a gépkocsivezetőket egy jelzőkészülékkel ajándékozták meg, amely megakadályozza, hogy a járművezető alvás közeli állapotba kerülhessen.

A balesetek túlnyomó része mindig valamilyen emberi mulasztás miatt történik, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi jó tanácsokkal segíti közlekedőket:

  • rövidebb nappalok és az esős és ködös időjárás miatt mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek;
  • a téli gumiabroncsok cseréje indokolt, amennyiben a hőmérséklet tartósan 7 Celsius alá süllyed;
  • biztonsági öv segítséget nyújt a sérülések súlyosságának enyhítésében, továbbá életeket is menthet, ezért a személygépkocsiban utazók mindig használjanak biztonsági övet;
  • fontos a megfelelő követési távolság megtartása az előttünk közlekedő jármű mögött, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni;
  • az előzéseknél mindig figyelembe kell venni a szembejövő forgalmat és a manőver megkezdésekor meg kell győződnünk, hogy másik jármű korábban nem kezdett-e előzésbe;
  • soha ne előzzünk be nem látható kanyarban, bukkanóban, vagy ahol azt közúti jelzés tiltja;
  • Ha a szabálytalankodó járművezetőt látnak a biztonságra és a baleset elhárítására, törekedjenek!
  • Ha vezetés közben fáradtságot, vagy az érzékszervek tompulását tapasztalják, azonnal álljanak meg és tartsanak pihenőt!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály folyamatosan elemzi a sérüléses balesetek bekövetkezésének körülményeit és az ellenőrzéseket a jövőben is a frekventált helyszínekre fókuszálva végzi.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!