A besurranó tolvaj csak alkalomra vár – és talál

Talált sajnos azokban a győri ingatlanokban is, ahova késő éjszaka és a hajnali órákban jutott be a csukott, de nem zárt ajtón, miközben a lakók otthonukban aludtak, majd a bejárati ajtó mellett elhelyezett értékeket magához véve távozott. A tulajdonosok az értékeiktől (készpénz, bankkártyák, személyes iratok) megszabadított táskájukat később a lépcsőházban eldobva találták meg.

Hamarosan visszavonhatatlanul beköszönt a tavasz és mindenki egyre több időt tölt a szabadban. A kertben és a ház körül se lesz kevesebb a munka, előkerülnek a garázsokból a kerékpárok, motorkerékpárok, kerti kisgépek, szerszámok. 

A kellemes időben sajnos a tolvajok is megjelenhetnek a családi házas övezetekben, a társasházak földszinti lakásainak nyitott ajtóinál, ablakainál bízva abban, hogy oda beosonva értékeket tulajdoníthatnak el.

A „besurranásos” lopások jellemzője, hogy a tolvaj észrevétlenül a csukott, de nem zárt kapun, ajtón, nyitott ablakon jut be a lakásba miközben a lakók otthon tartózkodnak, vagy éppen az ott lakó engedi be jóhiszeműen az elkövetőt, aki kihasználva az alkalmat vagyontárgyakat tulajdonít el. E lopási módszernél nincs felfeszített zár, betört ablak.    

A tulajdonos bár otthon van, nem tud a bűncselekmény elkövetéséről. Az elkövető az ő óvatlanságát, más irányú elfoglaltságát, vagy éppen a késő éjszakai-hajnali órákat használja ki, amikor már mindenki nyugovóra tért. Pillanatok alatt elveszi a táskát, pénztárcát, irattárcát, vagy a pénzt és az ékszereket, amelyek elrejtése nem okoz gondot és a menekülést sem akadályozza. 

A besurranásos lopás csak pár másodpercig tart, és szinte teljesen megelőzhető, ezért a Győri Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

  • Ingatlana kapuját, bejárati ajtaját akkor is tartsa kulcsra zárva, ha otthon tartózkodik, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!
  • A bejárati ajtóra célszerű nyitásérzékelőt szerelni, így azon nem tudnak észrevétlenül bejutni!
  • Ha a kertben dolgozik, vagy az udvaron pihen, minden esetben zárja be a bejárati ajtókat és az ablakokat!
  • Táskáját, kulcsait, egyéb értékeit ne a bejárati ajtó közelében, vagy jól látható helyen tárolja!
  • A kerékpárt, kerti szerszámokat, gépeket, kisgépeket használat után gondosan zárja el. A kerékpárt még a tárolóban is érdemes lezárni. 
  • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása, kertes háza ablakait, ha nem tartózkodik a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál.
  • Amennyiben idegenek csengetnek be, szolgáltatást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, esetleg pénzváltás ürügyével keresik Önt, legyen óvatos, ne engedje be őket lakásába!

Ne teremtsen alkalmat a besurranó tolvajoknak!

Győri Rendőrkapitányság – bűnmegelőzési alosztály

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!