Bilincsben – 5 helyszínen 7 unokázós csalót fogtak el a rendőrök

Öt férfi és két nő csuklóján kattant a bilincs a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóinak, a Pápai Rendőrkapitányság rendőreinek és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének közös, összehangolt akciójában.

A Győri Rendőrkapitányságon 2019. december 16-án indult nyomozás ismeretlen elkövetővel szemben, aki Győrben egy idős asszonyt hívott fel telefonon az unokájának kiadva magát azzal, hogy balesetet szenvedett, ezért pénzre lenne szüksége. A telefonhívást követően az idős nő több mint másfél millió forintot adott át a lakásán megjelenő ismeretlennek. Néhány hét elteltével a csalók Pápán próbálkoztak egy másik idős embernél. A trükk ugyanaz volt, mint a korábbi esetben: az unokaként telefonon bemutatkozó férfi szintén egy balesetre hivatkozva csalt ki a gyanútlan nagyszülőtől több millió forintot. A fenti bűncselekmények után 2020 februárjában, két egymást követő napon kapuvári és balatonalmádi időseknek telefonáltak az ismeretlen elkövetők a korábbiakban már jól bevált történettel. Mindkét helyről nagyobb összegű készpénzt vittek magukkal.

A fenti ügyekben – adatgyűjtések és a tanúkihallgatások alapján - a nyomozók látókörébe került egy több személyből álló elkövetői kör, az úgynevezett futárok, akiket a gyanú szerint külföldi hívószámú telefonokról irányítanak. A konkrét bűncselekmények elkövetőit, valamint feltételezett segítőiket 2020. április 15-én - beazonosításukat követően - öt pápai helyszínen összehangolt akció keretében fogták el a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a Győri és a Kapuvári Rendőrkapitányság nyomozói, valamint a Pápai Rendőrkapitányság rendőrei. A nyomozás során információ merült fel arra, hogy a hét gyanúsítható személy egyikénél esetleg fegyver is található, ezért két helyszínen a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is részt vett a csalók elfogásában. Az egyenruhások házkutatásokat tartottak, amelynek során a bűncselekményhez használt tárgyakat, iratokat és eszközöket, valamint a vagyonvisszaszerzés érdekében készpénzt foglaltak le.

A közel 100 rendőr részvételével végrehajtott akcióban az öt férfit és két nőt a Győri, valamint a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol három férfit - őrizetbe vételük mellett - csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. A többiek elszámoltatása jelenleg folyamatban van.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!