Bölcsőde várja a gönyűi apróságokat

Községünk valamennyi lakója számára nagy öröm és büszkeség, hogy nálunk is megnyithatta kapuját a bölcsőde, a sok kis gönyűi apróság és szüleik örömére. A szülők részéről, már korábban is volt igény erre, hisz többen is szerettek volna, még gyermekük óvodás kora előtt visszatérni a munka világába. Ennek az igénynek próbált eleget tenni önkormányzatunk azzal, hogy még jóval a törvényben előírt (2018. december 31.) határidő előtt, úttörőként vállalta fel ezt a nemes, de – mint, menet közben kiderült – egyáltalán nem egyszerű feladatot.

Bölcsőde - 1. képA bölcsődei ellátás típusai közül annak a létrehozását célozta meg, amellyel majd leginkább segíteni tudja a kisgyermekes családokat. Így döntött a klasszikus bölcsőde mellett, ami a többi ellátási típussal szemben, a legtöbb állami támogatást nyújtja az azt igénybevevő családoknak. Amely, akár ingyenes is lehet, ugyanúgy, ahogy az óvoda, hisz az étkezéssel kapcsolatos feltételek - teljesen megegyeznek. A gondozásért pedig, külön díjat nem számol fel az önkormányzat. A működési engedély megszerzéséhez nagyon sokrétű és szerteágazó törvényi, hatósági előírásnak kellett megfelelni. Szerencsére még a törvényileg meghatározott időn belül sikerült minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy engedélyt kapjunk a működéshez, így bölcsődénk november 22-én megnyithatta kapuját a kis apróságok előtt.

A bölcsőde az óvoda épületén belül, de attól leválasztva lett kialakítva. Két csoportra rendezkedtünk be, ami akár 26 gyermek befogadására is alkalmas. A működési engedélyt egyelőre csak az egyik csoport elindítására kértük, (12 + 2 fő) de a másik csoport – ha erre újabb igény mutatkozik – szinte azonnal megnyitható lesz. A kisgyermekek fogadása és beszoktatása fokozatos folyamatossággal, legalább az egyik szülő – hosszabb, rövidebb – jelenlétével történik. Nyitáskor négyen érkeztek, pár nap elteltével már hatan voltak, december első felére pedig már kilencen lesznek a bölcsiben. Az újév elején, (2018) a kérelmek és szülők jelzései alapján, még kettő vagy három újonnan érkező gyermekkel gyarapodik a létszám. A későbbi hónapokra is nyújtottak be a szülők kérelmet, így a bölcsőde létszáma folyamatosan bővül. Az édesanyák közül már sokan dolgoznak, a többiek pedig fokozatosan mennek vissza régi munkahelyeikre ill, új munkát vállalnak 4-8 órában. A bölcsődében 3 éves korukig maradhatnak a gyerekek, - ettől kivétel, csakis a törvényben meghatározottak szerint történhet – majd automatikusan átkerülnek az óvodai csoportokba.

Bölcsőde - 2. képA bölcsődében dolgozók eddig, a végzettségűk alapján óvodai csoportban dolgoztak, de átképzéssel, kisgyermeknevelői végzettséggel a bölcsődében gondozhatják, nevelhetik majd az oda érkező kisgyermekeket. Mindannyian gyermekszerető, nyitott, segítőkész, pozitív emberi tulajdonságokkal rendelkező, felelősségteljes kollégák.
A bölcsőde hivatalos megnyitása előtt már egy közös „baba-mama” foglakozásra invitáltuk a leendő szülőket gyermekeikkel, hogy közebbről is megismerkedhessenek a bölcsivel. A meghívott zenepedagógus (Töreky Zsuzsa) közreműködésével nagyon kellemes hangulat alakult ki, nagy örömünkre, meglepően sok érdeklődővel. A kicsik nagyon hamar megbarátkoztak a helyszínnel, mindent hamar felfedeztek és kipróbáltak. Jó volt látni a sok mosolygós arcot, az elégedettséget, a megnyugvást, hallani a picik vidám kacagását, majd a sírást, azért, mert még maradni szerettek volna.

Bölcsőde - 3. képEzután is nagyon sok szeretettel várunk minden érdeklődő kedves szülőt, és természetesen nagy várakozással tekintünk, a folyamatosan érkező csöppségek fogadására. Az első bölcsisekről, néhány örömteli pillanatot sikerült megörökíteni. A képeken is látható, hogy mennyire feltalálták magukat,otthonosan mozogtak, mindent kipróbáltak, jóízűen falatoztak, és haza sem akartak menni. A szülők is nagyon elégedettek és büszkék voltak arra, hogy gyermekeik ilyen ügyesen, rugalmasan alkalmazkodtak ehhez az új helyzethez.

Tóthné Rosta Éva
mb. intézményvezető

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!