Bűnmegelőzés kicsiknek és nagyoknak

Két korosztály részére tartott prevenciós tanácsadást a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola alsó tagozatos tanulói részére tartott előadást 2019. október 24-én a helyi rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója. A foglalkozáson a rendőrségi munka sokszínűségét mutatta be a gyerekeknek, valamint a jó hecc és a bűncselekmény közötti különbségről, illetve a balesetek megelőzési lehetőségeiről is beszélgetett a fiatalokkal.

Ugyanazon a napon délután a soproni GYSEV nyugdíjasklubba látogatott el a rendőrség prevencióval foglalkozó munkatársa. Az itt megjelent időskorúaknak - a közelgő ünnepek kapcsán - a vagyon elleni bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről beszélt, valamint a trükkös lopások leggyakrabban előforduló formáira, illetve az azok elleni védekezésre hívta fel a figyelmüket.  

Az időseknek az alábbiakat tanácsolta:

  • Ne tartson otthon nagyobb összegű pénzt, értékpapírt, ékszereket (a betörők minden rejtekhelyet ismernek, törekednek arra, hogy nyomtalanul kutassák át a házat)!
  • Házaikat ne hagyják nyitva, a ház kulcsát tartsák maguknál, ne hagyják a tolvaj által könnyen megtalálható helyen (lábtörlő alatt, szegre felakasztva, virágládában, villanyóra szekrényben)!
  • Világítsa meg háza, lakása környékét, hogy az ott ólálkodókat Ön és szomszédai is jól lássák!
  • Ha több napra elutazik, bízzon meg valakit háza szemmel tartásával, és a levélszekrény ürítésével!
  • Igyekezzen jó kapcsolatot kialakítani szomszédaival, és a „közösség erejét” felhasználva közösen megvédeni saját, és egymás lakását, értékeit.
  • Ha gyanúsnak tűnő telefonhívást kapnak valakitől, aki rokonnak adja ki magát, és pénzt kér, egy telefonhívással visszaellenőrizhetik, hogy az a rokon tényleg bajba került-e, és tényleg segítségre van-e szüksége.

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!