Drogprevenció Peresztegen

A soproni rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere tartott előadást diákoknak.

Babelláné Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Peresztegi Általános Iskola 2019. április 27-én megrendezett egészségnapi rendezvényén hívta fel a résztvevő diákok és a pedagógusok figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire.

A jogszabályi háttér ismertetése után elmondta, hogy egyre fiatalabb korban próbálják ki a gyermekek a különböző szereket. Kiemelte a drogfogyasztás és az áldozattá válás összefüggéseit, valamint a helyes kortárs kapcsolatok fontosságát és a szabadidő hasznos eltöltésének szerepét is. Hangsúlyozta, hogy a szerhasználat okozta függőség további kriminális cselekmények elkövetésére is hajlamosít, mivel a kábítószer megvásárláshoz szükséges pénz megszerzése érdekében a függő személy akár súlyosabb bűncselekményeket is elkövethet.

A szakember az alábbiakat javasolta a probléma kapcsán a pedagógusoknak:

  • Őszintén kell beszélni a kockázatokról, a veszélyekről a gyerekekkel, nem lehet elhallgatni, hogy a droghasználat milyen egészségügyi kockázatokkal jár.
  • Hangsúlyozni kell az őszinte, szerető és segítőkész családi háttér szerepét a megelőzés kapcsán.
  • Tudatni kell a fiatalokkal, hogy a kábítószerekkel kapcsolatban minden tevékenységet – a birtoklást, a használatot, a termesztést és a kereskedelmet is – bünteti a törvény.

Az előadó végül az alábbi hasznos tanácsokkal látta el a fiatalokat:

  • Soha ne próbálják ki a különböző kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan, és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is, emellett magában hordozza a függőség kialakulásának veszélyét!
  • Mindig olyan társasággal menjenek szórakozni, akiben megbíznak!
  • Ne hagyják őrizetlenül poharukat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele!
  • Mondjanak nemet, ha valamilyen tiltott szerrel kínálják őket!

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!