„Egy hét a győri idősekért” - programsorozat Győrben

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény hetedik éve rendezi meg az „Egy hét a győri idősekért” programját, amelyen a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei ezúttal is részt vettek. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1991. október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította, amikor is a figyelem a hatvan éven felüli korosztály felé fordul. Célja a méltósággal megélt öregkor középpontba állítása. Azóta - Magyarországon is - minden év október elsején megemlékezést tartanak a szépkorúakról.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az idősek védelmére. A bűnmegelőzési szakterület a propaganda tevékenység fokozása mellett, a megelőzés minden lehetséges eszközével igyekszik fellépni a szépkorúakat érintő bűncselekmények megelőzése, visszaszorítása érdekében. A rendőrök számos nyugdíjas klub, valamint idősek ellátásával, gondozásával foglalkozó intézményben tartanak előadásokat a vagyon- és személyvédelem, illetve az áldozattá válás megelőzésének témakörében. Személyes tanácsadással, szituációk és prevenciós kisfilmek bemutatásával, bűnmegelőzési kiadványok átadásával hívják fel az idősek figyelmét, a célcsoportot leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeire. 

Legutóbb - 2017. október 4-én - a Győri Kossuth Klub tagjai hallgathatták érdeklődéssel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársának tájékoztató, figyelemfelhívó előadását. Az Idősek Világnapjához kapcsolódóan október hónapban megyénk több idős klubjába is ellátogatnak szakembereink.

2

A rendőrség prevencióval foglalkozó munkatársai többek között az alábbi prevenciós üzeneteket tolmácsolták a szépkorú hallgatóságnak:

 • Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Bejárati ajtójára szereltessen biztonsági zárakat, láncot, amit minden esetben használjon is!
 • Családi házának, lakásának ajtóit, ablakait gondosan zárja, rövid időre se hagyja nyitva, még akkor sem, ha otthon tartózkodik!
 • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, tegye inkább bankba vagy a takarékba!
 • A szomszédokkal kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház/lakás és a környék biztonságára!
 • A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit!
 • Amennyiben nem a megszokott - látásból már ismert - mérőóra-leolvasó, díjbeszedő, postás, rendőr, önkormányzati, szociális, egészségügyi intézményi dolgozó keresi fel, akkor minden esetben kérje el az igazolványát és az azon lévő azonosító alapján telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét.
 • Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából” kéri azt Öntől!
 • A temetők látogatása idején lehetőség szerint ne maradjon sötétedés után. Csak annyi pénzt vigyen magával amennyi feltétlenül szükséges! A táskáját rövid időre se hagyja őrizetlenül a sírnál!
 • Soha ne áruljon el magáról, családi körülményeiről semmit idegeneknek (telefonon sem)!
 • Figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, és főleg tömegben szorítsa a karja alá! Érintetlenségét többször ellenőrizze! Soha ne tegyen pénztárcát, vagy kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba!
 • Idegenek kérésére ne váltson pénzt! Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetőleg ne menjen egyedül! Sötétedés után kerülje az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!