Együtt a biztonságosabb iskolákért – szakmai fórum Győrben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szakmai kerekasztal beszélgetést szervezett - 2020. január 15-én 10 órakor - a Győri Szakképzési Centrum irányítása alá tartozó oktatási intézmények igazgatóinak, és érdeklődő munkatársainak.

A fórum összehívásának apropóját, a résztvevők együttműködésének szükségét a 2019. december 5-én a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskolájában történt súlyos kimenetelű bűncselekmény adta.

A kötetlen hangulatú kerekasztal beszélgetésen a rendőrség képviseletében Nagy Ágnes r. alezredes bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, valamint Kovács Sándor r. alezredes bűnmegelőzési osztályvezető – a Győri Rendőrkapitányság kollégáinak színvonalas előadását követően - vázolta a rendőrség bűnmegelőzési kompetenciáit és lehetőségeit, valamint ajánlásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan lehetne az oktatási intézményekben bekövetkezett erőszakos cselekményeket minimalizálni. A kidolgozott ajánlás-csomag, amelyet az iskolák képviselőinek átnyújtottak, egyaránt megszólítja a pedagógusokat, a szülőket és a diákokat is, mivel az erőszak előfordulási esélyét, csak széleskörű összefogással lehet csökkenteni.

Az ajánlás tartalmazza többek közt, hogy a pedagógusok:

 • Az iskola házirendjét, fegyelmi szabályzatát rendszeresen vizsgálják felül, szükség esetén dolgozzák át. A feladatba vonják be a szülői munkaközösség, valamint a diákönkormányzat képviselőit is. A házirend tartalmát a tanév során többször ismertessék meg a szülőkkel, tegyék részükre hozzáférhetővé, osztályfőnöki óra keretében dolgozzák fel a tanulókkal.
 • Értékeljék az iskolában előforduló, a biztonságot veszélyeztető eseményeket objektíven, őszintén.
 • Vészhelyzet, vagy rendkívüli esemény esetére dolgozzanak ki cselekvési tervet.

A szülők:

 • Tanítsák meg gyermekeiknek, hogyan lehet csökkenteni az áldozattá válást, hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket.
 • Mindig, minden nap folyamatosan „legyenek képben”, hogy gyermekük hol tartózkodik, mit csinál, kikkel van együtt.
 • Kérdezzenek rá arra is, hogy mik történtek gyermekükkel az online térben. Figyeljenek oda arra, amit mondanak, az aggodalmaikat, jelzéseiket vegyék komolyan.
 • Ösztönözzék gyermeküket, hogy a feszültséget, dühöt, frusztrációt erőszakmentesen oldják fel (sport, hobbi, közösségi programok).
 • Állítsanak fel családi körben egyértelmű szabályokat az elfogadható viselkedéssel kapcsolatban, melynek része az internet helyes és elegendő mennyiségű használatának rendje is.

A diákok:

 • Közbiztonságra veszélyes eszközt (pld. fegyver, kés, boxer stb.) az iskolában ne tartsanak maguknál.
 • Ha társuknál ilyen eszközt látnak, azonnal jelezzék egy felnőttnek (tanár, osztályfőnök, szülő, védőnő).
 • Azonnal kérjenek segítséget egy felnőttől, ha: online vagy személyesen zaklatják, megszégyenítik, bántalmazzák, megkárosítják, vagy olyan dologra kényszerítik, amit nem akarnak megtenni, ha barátjuk, osztálytársuk megítélésük szerint bajban van.

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!