Előadás a baleset-megelőzésről

A megyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály baleset-megelőzési titkára egy szociális központban tartott interaktív előadást a gyalogos és kerékpáros közlekedésről, Táplánypusztán.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága 2018. január 16-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Dr. Piróth Endre Szociális Központba látogatott el.

 A prevenciós szakember felhívta a résztvevők figyelmét a közlekedési szabályok megtartására, a látni és látszani elv fontosságára, mind a kerékpáros mind a gyalogos forgalom tekintetében. Hangsúlyozta, hogy a kerékpárt a jogszabályban meghatározott kötelező fényforrással és fényvisszaverővel kell felszerelni. Arról is beszélt, hogy a téli időszakban - amikor megváltoznak az időjárási-, látási- és útviszonyok - milyen közlekedési magatartást tanúsítsanak azok, akik gyalogosan vagy kerékpárral vesznek részt a közúti forgalomban. Kiemelte, hogy a tavalyi évben több személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset is történt a 81-es számú főúton Táplánypuszta térségében, egyúttal elmagyarázta, hogy milyen feltételek mellett lehet közlekedni gyalogosan vagy kerékpárral az úttesten.

A baleset-megelőzési tanácsok mellé láthatósági mellényt, kerékpár lámpát, fényvisszaverő karkötőt adtak a rendőrök a megjelenteknek.

A közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi KRESZ szabályokra hívja fel a figyelmet:

  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
  • Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
  • A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
  • A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.
  • Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van.
  • Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad.
  • Kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan kell áttolni az úttesten.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.

Fontos, hogy kerékpárral vagy gyalogosan csak olyan úton közlekedjenek, ahol azt közúti jelzés nem tiltja, továbbá az életük, testi épségük nincs veszélyben!

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!