Előzzük meg az élőállat elütésével járó közlekedési baleseteket!

Vadon élő állatok okozta balesetek megelőzésének lehetőségeire, hívja fel a figyelmet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az őszi hónapokban fel kell készülni a vadon élő állatok által okozott veszélyhelyzetekre, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől.  

Az élőállatok megjelenhetnek közútjainkon, mind lakott területen kívül, mind lakott területen belül. A KRESZ-ben a veszélyt jelző táblák között az „Állatok” jelzőtábla két fajta veszélyforrásra figyelmeztet: egyrészt lehet háziállatok, másrészt vadon élő állatok megjelenése az úttesten.

Állatok jelzőtábla

A közutakra kihelyezett jelzőtáblák információval szolgálnak a járművezetőnek arra vonatkozóan, hogy milyen távolságra van a veszélyforrás, így fel tud készülni a megfelelő közlekedési magatartás kialakítására.

1/1975. (II.05) KPM-BM együttes rendelet 16.§ (2) bekezdés szerint:

„ A veszélyt jelző tábla és a veszély helye (a veszélyes útszakasz kezdete) között a távolság

- autópályán 250-500 méter,

- lakott területen kívül egyéb úton 150-250 méter,

- lakott területen 50-100 méter,

kivéve ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla […] rövidebb távolságot jelöl meg.”

Fontos, hogy a járművezetők, ha ilyen jelzőtáblával találkoznak, akkor mindenképpen csökkentsék járműveik sebességét, hiszen az adott útszakaszon a megengedett legnagyobb sebességgel történő haladás fokozza a veszélyhelyzetet és növeli a közlekedési baleset bekövetkezésének lehetőségét.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi jó tanácsokkal segíti közlekedőket:

  • ha az úttesten, vagy az úttest melletti füves területen látnak vadon élő állatot (például szarvast, őzet, vaddisznót) akkor mindenképpen lassítsanak, ha ez nem jár a forgalom zavarásával, akkor lehetőség szerint álljanak meg, mert bizonytalan, hogy az állat milyen irányba indul el;
  • ha az úttesten egy nagyobb testű vadon élő állat halad át, fokozottan figyeljenek arra, hogy ezek az állatok általában hordában járnak, így számítsanak arra, hogy több állat is átszaladhat az úttesten;
  • ha féktávolságon belül lép a jármű elé a vad, akkor fékezéssel és kikerülő manőverrel próbálják elhárítani a balesetet;
  • amennyiben háziállatokat hajtanak közúton, mellettünk fokozott óvatossággal kell elhaladni;
  • Vadon élő állat észlelésekor ne használják a távolsági fényszórót, mert a vad megriad, a fény felé fordul és ettől „leblokkol” ezáltal megáll, így nem tud kitérni az ütközés elől. A távolsági fényszóró helyett inkább hangjelzés alkalmazása segíthet, mert ettől megijed és menekül a zajforrás elől.
  • Hasznos lehet a vadelütéssel járó balesetek megelőzése érdekében a kereskedelmi forgalomban is kapható ultrahangos vadriasztó síp, amely a járműre rögzíthető és a menetszél hatására éles hangot ad, ami távol tartja az állatot.

A közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a közlekedési szabályok megtartása kiemelt tényezője a közlekedési balesetek megelőzésének.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!