Eszmecsere az online csalásokról

A Mátrix Projekt keretében az áldozattá válás elkerülésére hívta fel a figyelmet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkatársa.

A Győr belvárosában lévő Virágpiac látogatói a Bűnmegelőzési Osztály beosztottjával találkozhattak április 11-e délelőttjén, a járókelők és árusok személyes tapasztalataikat osztották meg, elmesélték az ismerősi körben történt eseteket, a szélhámosok próbálkozásának módjait. Bőhm Szilárd bűnmegelőzési szakügyintéző számos tanács mellett az internetes csalások megakadályozásának lehetőségeit tartalmazó szórólappal is ellátta az érdeklődőket.

4

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az online csalások megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. Az azonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk, kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • Ha gyanús a hívás, bontsa a vonalat és hívja a bankja hivatalos telefonszámát, érdeklődjön, hogy keresték-e önt.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos „ügyintéző” javaslatára!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se ímélen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC-kódot, PIN-kódját, illetve netbankja belépési adatait!
  • 5

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat találnak a KiberPajzs oldalán.

2

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!