Figyelem: telefonálnak és csalnak!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a telefonos csalók módszereire hívja fel a lakosság figyelmét.

Az elmúlt időszakban megyénkben többször is előfordult, hogy pénzintézetek, vagy hatóságok nevében hívták fel ismeretlenek a lakosságot. A telefonáló a felhívottak bankkártya számát, illetve egyéb személyes adatokat kért adategyeztetés céljából vagy más jogcímen. Amennyiben a kérdezett a kért adatokat megadta, rövid időn belül bűncselekmény áldozatává vált. Ennek elkerülése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kéri, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • A pénzintézetek, hatóságok soha nem kérnek telefonon keresztül személyes és banki adatokat.
  • Fontos, hogy telefonon ne adjanak meg adatokat a bankkártyájukra vonatkozóan, mivel a csalók azok birtokában könnyen leemelhetik a számlán lévő teljes pénzösszeget. Bankkártyájuk adatait fokozott óvatossággal kezeljék és a fentieken túl közösségi oldalakon történő felhívások esetén se adják ki azokat!
  • Amennyiben ilyen hívást kapnak, kérjék el a hívó elérhetőségét, vagy kérjenek későbbi visszahívást.
  • Amennyiben ismeretlen számról érkezik hívás, és nyereményt ajánl az ismeretlen személy, ne dőljenek be neki, illetve ha módjukban áll, rögzítsék a beszélgetést.
  • A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra.
  • Kérjük, hogy tanácsainkra hívják fel a környezetükben élő személyek figyelmét is a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Abban az esetben, ha minden óvintézkedés ellenére mégis csalás áldozatává váltak, illetve a környezetében élők körében kért valaki segítséget hasonló bűncselekmény miatt, kérjük, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” számán, illetve a 112-es központi segélyhívó számon, vagy személyesen az illetékes rendőrkapitányságokon!

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!