Figyeljünk embertársainkra

A legfontosabb tudnivalók a kihűlésről:

1. A lesoványodott idős emberek már tíz fok körüli lakásban is lehűlhetnek, mert hiányoznak a didergéshez szükséges izmaik. 

2. A gyerekek vékony bőre már egy óra alatt megfagyhat.

3. A nagy hidegben való alkohol- vagy droghasználat még egészséges embereknél is veszélyes lehet. Az alkohol hatására ugyanis a test hőmérsékletét melegnek érezzük, ez azonban megtévesztő, mivel az alkohol csökkenti a szervezet hővisszatartó képességét.

4. A kóros lehűlés kezdeti jelei a hidegrázás és a didergés, a sápadt vagy kékesszürkés színű bőr, az általános érdeklődés csökkenése, a rossz döntéshozatal, az enyhe egyensúlyzavar és a bizonytalan járás, a hadaró, érthetetlen beszéd, valamint a kéz és az ujjak ügyetlenné válása.

5. Amikor már a törzs is a fokozott lehűlés jeleit mutatja, az izmok feszessé válnak, a pulzus és a légzés lelassul, álmosság és gyengeség lép fel, továbbá egyre zavartabbá válik az ember.

6. Ha az illető eszméleténél van, és inni is képes, meleg folyadékot is érdemes adni neki, az alkohol mellett azonban a koffein is kerülendő.
Nagyon fontos az is, hogy a lehűlt ember szervezete ne melegedjen fel túl hirtelen: a forró vizes fürdővel vagy a radiátorok alkalmazásával csak a didergés szüntethető meg, a testhőmérséklet emelkedése azonban lelassul.

7. Ha a lehűlés áldozata eszméletlen, akkor az első és legfontosabb teendő a személy légzésének és pulzusának az ellenőrzése, és a mentők kiérkezéséig szükség esetén újraélesztést kell alkalmazni.

8. Ha van olyan idős, beteg ismerősünk, szomszédunk, akiről tudjuk, hogy veszélyben lehet, próbáljuk meg tartani vele a kapcsolatot.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!