Figyelmesebben az utakon!

Figyelmesebben az utakon!

Köztudott, hogy a közúti közlekedés veszélyes üzem. Általában a gyorsforgalmi utakon (az autópályákon és autóutakon) való közlekedést tartják a legbiztonságosabbnak Európa-szerte, hiszen az egységnyi útszakaszra vonatkozó balesetek száma itt a legalacsonyabb. Ki kell emelni azonban, hogy az autópályán és autóúton bekövetkezett balesetek átlagos súlyossági foka kimagasló, hiszen a nagyobb haladási (és ütközéskori) sebesség miatt jóval magasabb a sérülés és halálozás kockázata, amennyiben valaki balesetet szenved. 

Fontos tudni, hogy a nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar, óvatlanság, vagy figyelmetlenség nagyon könnyen balesethez, tragédiához vezethet. A gyorsforgalmi utakon az úgynevezett „utoléréses balesetek” a leggyakoribbak, amelyek hátterében jellemzően a gyorshajtás (különösen, ha a két gépjármű sebessége között nagy a különbség), a követési távolság meg nem tartása, valamint a figyelmetlenség áll.

Az M85-ös számú autóúton a 2020. december 16-i átadása utáni időszakban – közel két hónapig – szinte nem is történt közlekedési baleset, ugyanakkor az elmúlt egy hétben több olyan baleset is történt, amely klasszikus módon a gyorsforgalmi utakra jellemző.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében az alábbi tanácsokat fogadják meg és tartsák szem előtt:

 • Havazásban az út belső sávjában fokozott óvatossággal közlekedjenek, valamint kerüljék az előzést, mivel ott nincs annyira letaposva a hó és erre ráhajtva a jármű bal oldali kerekei lelassulnak, amelynek hatására keresztbe is fordulhat az autó!
 • A sávváltást csak óvatos kormánymozdulatokkal végezzék, hosszú kifutási távolsággal!
 • Kipihenten vezessenek, a monotonitás és a fáradtság együtt könnyen elalváshoz vezethet!
 • Felhajtóhoz érkezve, amennyiben látják, hogy azon jármű érkezik – a gyorsító sávból a külső sávba történő könnyebb besorolása érdekében – menjenek be a belső sávba!

Minden közlekedőnek tudatában kell lennie azzal, mi a teendő akkor, ha gyorsforgalmi úton közlekedve közúti baleset részesévé válik, vagy járművénél olyan műszaki meghibásodás, illetve egyéb más körülmény (pl. rosszul lét) lép fel, amely a tovább haladást meghiúsítja.

Amennyiben az ismertetett esetekben a gépkocsi elhagyása elengedhetetlen, mindenképpen fogadják meg az alábbi tanácsokat:

 • Ha tehetik, mindig pihenőhelyen álljanak meg! (Kivéve, ha személyi sérülés, vagy halál következik be.)
 • Amennyiben azonnali megállás válik szükségessé, úgy a gépjárművet a leálló- vagy szervizsávban állítsák le úgy, hogy valamennyi irányjelzőt (a vészvillogót) kapcsolják be!
 • A leállított gépkocsit az abban tartózkodók haladéktalanul hagyják el, lehetőleg a jobb oldali ajtókat használva!
  • Vegyenek fel fényvisszaverő ruházatot, vagy láthatósági mellényt!
 • A mentés megkezdéséig, illetve a baleseti felelősség tisztázásáig, majd ezt követően a helyszín elhagyásig kizárólag a szalagkorláton kívül tartózkodjanak!
 • Amennyiben biztonságosan megtehető, helyezzék ki az elakadásjelző háromszöget!
 • Amennyiben saját élete, testi épsége veszélyeztetése nélkül megoldható, valamilyen módon próbálja meg felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre! (Például nappal integetéssel, sötétben zseblámpával vagy a mobiltelefon fényével.)
 • A baleseti felelősség kérdését semmiképpen ne az úttesten vitassák meg, és utasai figyelmét is hívja fel a biztonsági szabályokra!

Hogy mindenki hazaérjen…!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!