A gönyűi Bárány testvérek filmje a Szent Koronáról

Kép 1.Szeptember 28-án a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be elsőként a gönyűi Bárány testvérek legújabb filmjét, amely az MTA Szent Korona Kutatócsoportjának legfontosabb kutatási eredményeit és felfedezéseit összegzi.

"A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában" című munka a Bárány testvérek közös vállalkozása, a FilmLab Stúdió filmjeként készült el. Az egy órás alkotás szakértő-főszereplője prof. dr. Pálffy Géza történész, a forgatókönyv és a rendezés Bárány Krisztián munkája, míg az operatőri feladatokat Bárány Dániel látta el.

Kép 2.A film végigkíséri a korona, a királykoronázások és a koronázási jelvények történetét, érintve ezzel a magyarság történelmének alakulását is. A középkori előzmények felidézése után az 1526-os székesfehérvári koronázástól IV. Habsburg Károly 1916-os budai koronázásáig, illetve a korona és a koronázási jelvények 1978-as hazatéréséig ismerkedhetnek meg részletesen a Szent Korona történetével a nézők.

Az MTA Filmklub keretében került sor a premierre, Fodor Pál, az MTA Bölcséstudományi Kutatóközpont főigazgatójának megnyitóját követően Katona Csaba, az MTA BTK TTI tudományos munkatársa beszélgetett Pálffy Gézával és Bárány Krisztiánnal.

Kép 3.A filmet nagy érdeklődés övezi, több helyen tervezik a bemutatását, év végére DVD-lemezen is elérhető lesz, illetve várhatóan a Magyar Televízió is programjára tűzi.

Természetesen Gönyűn is bemutatásra kerül a film, nyilvános vetítés keretében nézhetjük majd meg a Bárány testvérek Szent Koronáról szóló alkotását. A pontos időpont és a vetítés helyszíne még egyeztetés alatt van.

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2018.05.25. 22:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 655 6
NO2 13 12
NOx 14 7
O3 20 10
NO 1 -
Szélirány NY
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!