Fókuszban az emberkereskedelem elleni küzdelem

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetésével harmadik alkalommal tartottak koordinációs ülést Győrben, az emberkereskedelem elleni közös küzdelem érdekében 2018. április 10-én.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szakemberei ismertették a szervezet működését és az eddig elért eredményeiket. A mechanizmus résztvevői esetmegbeszéléseket folytattak és egyeztették a további közös feladatokat. A megbeszélésen a rendőrség mellett részt vettek - többek között - a bíróság, az ügyészség, az idegenrendészeti hatóság, a kormányhivatal, önkormányzatok, gyermekvédelmi intézetek és civil, valamint egyházi szervezetek képviselői is.

A program célja az emberkereskedelem elleni közös küzdelem érdekében történő együttműködés és kommunikáció élénkítése mellett, az emberkereskedelem áldozatainak segítését célzó mechanizmus megyei szintű megvalósítása az érintett szervezetek részvételével.

 A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják:

  • Ne higgyen a túlságosan csábító ajánlatoknak, csakis megbízható és ellenőrizhető állásajánlatokra jelentkezzen.
  • Mielőtt igent mondana egy külföldi állásajánlatra, előtte szerezzen be információkat a munkaadóról és a várható munkakörülményekről.
  • Nyelvtudás nélkül semmiképpen ne vállaljon el külföldi munkalehetőséget.
  • Gyanakodjon, ha egy külföldi munkalehetőségről szóló hirdetésben „könnyű” vagy „erotikus” munkát ígérnek, nem elvárás sem a nyelvtudás, sem a szaktudás.
  • Legyen mindig Önnél a magyar nagykövetségek, konzulátusok és a rendőrségnek a telefonszáma, továbbá azon segítő szervezetek elérhetősége is, ahová baj esetén fordulhat.
  • Hozzátartozójának hagyjon otthon fénymásolatot az útleveléről, személyi igazolványáról, valamint egy nem túl régi fotót magáról.
  • Mindig tartsa magánál személyes iratait. Amennyiben hivatalos ügyeinek intézésébe más személyt is bevon, iratait ne adja át neki, az ügyintézésnél Ön is személyesen legyen jelen.
  • Mindig tartalékoljon annyi pénzt, amennyiből haza tud utazni és ne engedje, hogy anyagi függőségben és kiszolgáltatottságban tartsák.

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!