Fókuszban az idősek biztonsága

Győrben, a Bercsényi ligetben kaphattak közlekedésbiztonsági tanácsokat a nyugdíjasok 2019. október 4-én.

Kilencedik alkalommal rendezte meg „Egy hét a győri idősekért” című programsorozatát az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény. A rendezvény a Széchenyi István Egyetem hallgatói és oktatói klubjában indult és egész héten színes programok zajlanak a 12 győri idős klubban.

Az eseménysorozat egyik állomása volt a KRESZ-parkban tett látogatás 2019. október 3-án. A megjelent idősek Makai Zsuzsanna rendőr őrnagytól, a Győri Rendőrkapitányság balesetmegelőzési szakemberétől kaptak tanácsokat a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedéshez. Az őrnagy előadásában kiemelte a láthatóság, az elsőbbségi és kanyarodási szabályok fontosságát. Az elmélet után gyakorlati bemutató következett, amelynek során az aktív résztvevők a KRESZ-parkban kihelyezett jelzőtáblák utasításait követve közlekedtek kerékpárjaikkal.

A balesetek megelőzése érdekében a prevenciós szakember az alábbi tanácsokra hívta fel a figyelmet:

  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán, vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs – vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben közlekedhetnek az úttesten.
  • Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén a fényvisszaverő mellény (ruházat) használata kötelező. Emellett a fényvisszaverő karszalag, matrica is láthatóvá tesz, megvédhet.
  • A biztonságos közúti közlekedés elengedhetetlen feltétele a kerékpárosok esetében is a közlekedési szabályok pontos ismerete és azok megtartása.

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!