Game over, avagy a játéknak vége

Tanulságos baleset-megelőzési előadást tartottak Győrben, a Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékén, ahol többek között téma volt a járművezetés ittas, bódult állapotban.

A hallgatók 2024. március 13-án maradandó élménnyel gazdagodtak, tanulságos „tanórán” vettek részt, amelyet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság szakemberei, Rosta Roland r. őrnagy és Deák Norbert r. százados tartottak.

Az ittas járművezetés ellenőrzésének tapasztalatait ezen az előadáson a rendőrök valóban a gyakorlatban mutatták be a fiataloknak. Ezúttal alkalom nyílt arra, hogy büntetlenül alkoholt fogyasszon, majd szondát fújjon az az öt bátor felnőtt résztvevő, akik az előadásra gyalog érkeztek. A vállalkozó szelleműek különféle erősségű italt ittak, illetve megkóstolták az alkoholos desszertet is. Mindezt azért, hogy lássák, mikor és mennyi idő elteltével mit is mutat ki egy alholszonda, amelyet a rendőrök használnak az ellenőrzéseikkor.

Az alkoholfogyasztás befolyásolja, hogy milyen jól és gyorsan reagálunk és döntünk, így a kockázat csökkentése érdekében a kormányok világszerte törvényi korlátokat vezettek be arra, hogy mennyit lehet inni vezetés előtt. De nem mindig volt ez így, ennek történelmi fejlődését Rosta Roland őrnagy ismertette. Az első járművek az utakon 1886-ban jelentek meg, azonban a sofőrök ittasságának ellenőrzése csak az 1950-es évek közepétől terjedt el világszerte. A rendőrség Magyarországon 1953-tól ellenőrzi az úton lévőket.

Minél többet iszik valaki, annál magasabb lesz a véralkoholszintje, és annál több alkohol jut az agyába. Ez lelassítja a reakcióidőt és a koordinációt, továbbá rontja az ítélőképességet. Így egy ittas vezető potenciális veszélyt jelent a saját, az utasai, a többi járművezető és a gyalogosok életére is.

Az előadáson a szakember az ellenőrzésekről, a mérőkészülékekről, a baleseti helyzetekről és a szankciókról is beszélt, illetve arra is kitért, hogy a vezetési képességre hátrányosan hat a kábítószer és a gyógyszer is, valamint egyes helyzetek – másnaposság, betegség, fáradtság, kialvatlanság, stressz és rossz érzelmi, lelkiállapot – szintén befolyásolják a vezető állapotát.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron vármegyében és országszerte nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindenki vezetésre alkalmas állapotban vegyen részt a közlekedésben, és a nemcsak magukra, hanem másokra is veszélyt jelentő ittas járművezetőket kiszűrjék a forgalomból.

…hogy mindenki hazaérjen!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!