Gordon az internet fogságában!

Megyeszerte tartottak előadásokat, interkatív foglalkozásokat az elmúlt héten a prevenciós szakemberek a Biztonságos Internet Napja alkalmából.

A Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei Walczer Zsuzsanna rendőr őrnagy és Kovácsné Róka Zsuzsanna rendőr zászlós, a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola 10/e osztályát „Szabadítsátok ki Gordont!” interaktív bűnmegelőzési játékkal vezették be a biztonságos internethasználat világába.

Az iskolai és internetes zaklatás témakörére épülő foglalkozás során a tanulók saját tapasztalataik és kreativitásuk útján juthattak el a megoldáshoz.

Gordon egy előnytelen külsejű kismackó, akit társai rendszeresen zaklatnak, megaláznak, kigúnyolnak. A diákok a játék alatt különböző, a bűncselekményekkel, a bűnmegelőzéssel és az áldozatvédelemmel kapcsolatos kérdésekre keresik meg a helyes megoldást. Az interaktív játék során Gordon, a kis mackó segít a gyerekeknek eligazodni az internet világában.

A játékos módszer pozitívuma, hogy az információk könnyebben maradnak meg a fiatalokban, hisz személyes küldetésükké válik Gordon megmentése.

Az új bűnmegelőzési program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársa a megye több iskolájában szintén tartott előadásokat a biztonságos internetezéshez kapcsolódóan.

A Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója Varga András rendőr főhadnagy azonos témájú foglalkozásra várta az érdeklődőket a kapuvári Széchenyi Iskolában, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban és a babóti iskolában. Ez utóbbi helyszínen a prevenciós szakember szülői értekezlet keretében tájékoztatta az internet veszélyeiről a szülőket is.

Az iskolákban tartott interaktív foglalkozások során az előadók felhívták a diákok figyelmét az internetezés veszélyeire, az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. A szakemberek az előadásokon ismertették a közösségi oldalak használatának veszélyeit, a chatelés biztonsági szabályait, a személyes adatok védelmének fontosságát, valamint az internetes zaklatás lehetséges büntetőjogi következményeit.

A tanulóknak lehetőségük nyílt feltenni kérdéseiket, továbbá elmondhatták a témával kapcsolatos tapasztalataikat is.

A világháló meggondolatlan használata komoly veszélyeket rejt magában. Fontos, hogy gyermekeink ismerjék, milyen módszerekkel kerülhetik el áldozattá válásukat.

A rendőrség prevenciós szakemberei ennek kapcsán az alábbi tanácsokkal látta el a fiatalokat és a szülőket:

  • Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött!
  • Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan!
  • Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegenek részére pedig semmilyen személyes információt ne adj (adatot, képet)! Visszaélhetnek vele: zsarolhatnak vagy zaklathatnak később velük!
  • Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével tedd azt meg. Első alkalommal szülői jelenléttel találkozz vele!
  • Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva az internethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, annak alkalmazásával nagyobb biztonságban lehetsz az online világban!
  • A szülő érdeklődjön, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett internetes újdonságról számol be!
  • Szakítson időt közös szörfözésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az internetezés közös program is lehet!
  • A káros tartalmak elleni védekezéshez használjon szűrőprogramokat, az ilyen tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján le lehet tiltani azok látogatásának lehetőségét!
  • Fontos annak tudatosítása, hogy a chatszobában való beszélgetés, ismerkedés során előfordulhat, hogy egyes személyek másnak adják ki magukat, nem a valóságnak megfelelő adatokat közölnek magukról!
  • Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, forduljon a rendőrséghez!

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!