Gyalogos okozta a balesetet

A tilos jelzés ellenére akart átkeli az úttesten a gyalogos Győrben.

A Győr-Moson.-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központjába 2015. március 18-án 19 óra 49 perckor érkezett a bejelentés, hogy Győrben a Dunacenter előtt egy személyautó gyalogost gázolt.
A rendelkezésre álló adatok alapján egy 36 éves helyi lakos Győrben, az 1-es számú főúton gyalogosan közlekedett a Csipkegyári utca felől, a Kossuth Lajos utca irányába. A férfi a kijelölt gyalogátkelőhelyhez érve a fényjelző készülék tilos jelzését figyelmen kívül hagyta és a külső forgalmi sávban szabályosan közlekedő gépjármű elé lépett. A sofőr az intenzív fékezés ellenére az ütközést nem tudta elkerülni és gépkocsija bal elejével elütötte a szabálytalan gyalogost. A baleset okozóját a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
A 36 éves férfi ellen a Győri Rendőrkapitányságon szabálysértési eljárás indult.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi biztonságos közlekedésre felhívó tanácsokkal kívánja segíteni a gyalogosokat:

  • A legfontosabb, hogy legyen tisztában a gyalogosok közúti közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsa is meg azokat!
  • Csak ott kelljen át az úttesten, ahol arra a jogszabály (KRESZ) lehetőséget teremt! Legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére halad át. Ha gyalogos-átkelőhely nincs a közelben, akkor lakott területen belüli főútvonalon a járda meghosszabbított vonalában kelljen át az útkereszteződésben! •Alapvető fontosságú, hogy mindig az úttest tengelyére merőlegesen haladjon át, hiszen ekkor tölti el a legkevesebb időt a veszélyes zónában!
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, csak akkor lépjen az úttestre, ha meggyőződött arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja! Különösen nagy figyelmet fordítson az átkelésére akkor, ha több sávos úton halad át. Hasonlóan járjon el az olyan utak esetében, ahol az átlagosnál magasabb a járművek haladási sebessége. 
  • Tegyen meg mindent a saját észlelhetősége érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keresse a feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is életmentő lehet. Használja!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!