Gyerekegyetemen mentették meg Gordont

A kiközösített fiatalt jelképező plüssfigurát ezúttal táborozó diákok mentették meg attól, hogy bűncselekmények áldozatává váljon.

 

A Széchenyi István Egyetem Győri Gyerekegyetem címmel szervezett nyári táborának első napján a jogi kar tevékenységét mutatta be. A rendezvényre meghívott rendőrök interaktív bűnmegelőzési foglalkozást tartottak 2019. június 24-én 90 gyermek részére, 3 turnusban. A foglalkozást Walczer Zsuzsanna rendőr őrnagy a Győri Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója vezette, amelyben segítségére volt Princzes Adrienn rendőr őrnagy a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési főelőadója.

A Mentsétek meg Gordont! elnevezésű program a szabadulós játékokhoz hasonló feladatokon keresztül tanította meg a diákokat arra, miként kerülhetik el akár a valós, akár a cyber -térben, hogy zaklatás, zsarolás vagy megfélemlítés áldozataivá váljanak. Gordont, a társai által bántott, kiközösített fiatalt a játékban egy megbilincselt plüssmackó jelképezte. Őt kellett a tanulóknak logikai feladatok megoldásával, hol csapatonként külön, hol pedig több csoportnak összedolgozva kiszabadítani. A feladatok megoldásán keresztül a résztvevők játékos formában tanultak az internetes zaklatás elleni védekezés lehetőségeiről.

A játék többek között az alábbiakra mutatott rá:

  • A diákok a saját közösségi oldalaikhoz tartozó belépési jelszavaikat ne adják meg másoknak. Ha a közösségi oldalakon számukra idegenek hívják őket személyes találkozóra, akkor szóljanak a szüleiknek, pedagógusoknak, az iskolarendőrnek, vagy az iskolai szociális segítőnek.
  • A rendőrök ezen kívül felhívták a tanulók figyelmét arra is, hogy bekapcsolt állapotban soha ne hagyják őrizetlenül a számítógépet és ne maradjanak bejelentkezve, amikor nyilvános helyen csetelnek vagy belépnek a közösségi oldalakra.

Az interaktív játék, a bűnmegelőzési tanácsok, élmények megszerzése mellett megtanította a fiatalokat arra is, hogy a sikeres együttműködéshez mindenkire szükség van, mert mindenki hozzá tud valamit tenni ahhoz, hogy egyetlen társuk se érezze magát kiközösítve. A prevenciós társasjáték az internetes zaklatásra és az erőszakra összpontosított, de segítségével a diákok átfogó képet kapnak a bűnmegelőzés, az áldozatvédelem lényegéről. A feladványok sikeres teljesítésével a foglalkozás végén a diákok közösen szerezték meg a kulcsot, ami a bilincset kinyitotta, és sikerült kiszabadítani Gordont a fogságból.

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!