Időseket fosztottak ki

A soproni rendőrök elfogták azt a négy férfit, akik az ország 11 megyéjének 16 városában közel félszáz bűncselekményt követtek el idős emberek sérelmére. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. június 4-én 10 órakor sajtótájékoztató keretében számolt be a nyomozásról.

A Soproni Rendőrkapitányság kifosztás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettesekkel szemben. A nyomozás adatai alapján az elkövetők 2018. február 23-án 8 óra körül egy idős asszony soproni lakásába - magukat a vízmű munkatársainak kiadva - a tulajdonos engedélyével bejutottak, ott színlelt munkavégzést folytattak, majd a sértett figyelmetlenségét kihasználva az egyik szekrényben tartott kabát zsebéből készpénzt loptak el.

A büntetőeljárás megindítása után - 2018. március 19. és 2018. május 9. között - a fentiekkel megegyező módszerrel további 5 bűncselekmény történt Sopronban. Az elkövetők minden esetben vízműves szakembereknek adták ki magukat és egyedül élő, idős embereket szemeltek ki áldozatul. A Soproni Rendőrkapitányság nyomozói megállapították, hogy az illetékességi területükön elkövetett bűncselekmények egy úgynevezett utazó bűnözői csoporthoz köthetőek, akik 2018 évben, az ország több településén követtek el hasonló cselekményeket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szakmai koordinációját követően a bűncselekményekkel érintett megyék nyomozásai kapcsán gyűjtött adatok elemzését, értékelést elvégezték, aminek eredményeképpen a rendőrök látókörébe került egy gépkocsi és az azt használó személyek köre.

Ezt követően 2018. május 9-én 8 óra körül Sopronban a rendőrök megtalálták a keresett járművet, amiben az egyik feltételezett elkövető tartózkodott. Az autótól kissé távolabb feltűnt a férfi két társa is, akik éppen a közeli lakótömbök felé igyekeztek. Több lakásba is felcsengettek, mire az egyik lépcsőházba sikerült bejutniuk. A nyomozók végig figyelték az elkövetőket, majd amikor néhány perc elteltével a két szürkéskék ruhát és baseballsapkát viselő férfi kifelé igyekezett a lépcsőházból, az autóban ülő társukkal együtt elfogták, majd a rendőrkapitányságra előállították őket.

A Soproni Rendőrkapitányságon a 21 éves székesfehérvári, a 33 éves rimaszombati, valamint a 49 éves budapesti férfiakat kifosztás bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozók a büntetőeljárás során azt is megállapították, hogy az elfogott három gyanúsítottnak volt egy negyedik társa is - egy 19 éves budapesti férfi -, akit a Budapest III. kerületi Rendőrkapitányság nyomozóival együttműködve elfogtak, és a fenti ügyben szintén gyanúsítottként kihallgattak.

A nyomozás jelenlegi szakaszában a gyanúsítottak kihallgatásuk alkalmával 11 megye, 16 városában, közel félszáz bűncselekmény elkövetését ismerték be.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!