Időskorúak biztonságáért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési előadói nyugdíjas korúak részére tartottak prevenciós célú előadást Kapuváron.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára és kollégája az Életet az éveknek nyugdíjas klub meghívására tartottak prevenciós célú előadást idősek részére 2018. november 13-án Kapuváron.  A rendőrök kiemelten a biztonságos gyalogos és a kerékpáros közlekedésről beszélgettek a megjelentekkel. A nyugdíjasok figyelmét felhívták - a „Látni és látszani 2018.” kampány keretében - a megváltozott időjárási- és útviszonyokra is.

1

A baleset-megelőzési előadók az interaktív előadáson többek között az alábbi KRESZ szabályok betartásának fontosságáról beszélgettek az idősekkel:

  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
  • Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
  • A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
  • A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

2

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!