Ittas vezetés a gyanú

Az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron megye útjain az egyenruhások 736 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során 6 járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer.

A rendőrök Győrben, a József Attila úton ellenőrizték egy jármű sofőrjét 2021. február 4-én 7 óra 32 perckor. A járőrök a férfival szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott. Ugyancsak Győrben a Bakonyi úton alkalmaztak alkoholtesztert az egyenruhások egy jármű vezetőjével szemben 21 óra 40 perckor, ami pozitív értéket jelzett. A járőrök a két férfit további mintavételre a Győri Rendőrkapitányságra előállították.

A soproni rendőrök Fertőbozon, a Fő utcában intézkedtek egy tehergépkocsi sofőrjével szemben 2021. február 4-én 7 óra 15 perckor, illetve Sopronhorpácson, a Bem József utcában egy személygépkocsi vezetőjével szemben 14 óra 5 perckor. Az alkoholszondás ellenőrzés mindkét esetben pozitív értéket eredményezett, ezért a két férfit további mintavétel érdekében a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

Mint arról korábban beszámoltunk egy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet okozó járművezető esetében is felmerült a gyanú, hogy a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérjük a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”


Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!