Ittasan vezettek

Az elmúlt héten öt ittas járművezetés vétsége miatt indult büntetőeljárás vizsgálatát fejezték be a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a baleseti helyzet javítása érdekében kiemelt feladatának tekinti az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrését. Ennek érdekében a közúti ellenőrzéseik alkalmával minden esetben alkoholtesztert is alkalmaztak a kontrollált járművezetőkkel szemben. Amennyiben a helyszíni teszt eredménye pozitív értéket mutatott, a sofőrt további mintavételre előállították. A mért eredmények ismeretében a járművezetőkkel szemben ittas járművezetés elkövetése miatt büntetőeljárást indítottak, és a nyomozások során az érintett sofőröket gyanúsítottként hallgatták ki.

Az elmúlt napokban ittas járművezetés vétségének gyanúja miatt a Győri Rendőrkapitányságon négy esetben, míg a Csornai Rendőrkapitányságon egy ügyben fejezték be a rendőrök a büntetőeljárások vizsgálatát, és küldték meg az iratokat az illetékes járási ügyészségeknek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat!

Felhívjuk továbbá a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!