Ivóvízminősséggel kapcsolatos tájékoztatás

Az alábbiakban a Pannon-Víz Zrt. tájékoztató leveléből idézünk:

 

Gönyű településen az elmúlt napokban tapasztalt vízminőség problémákkal kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adom:

Sajnos e hét szerdai napon a Gönyűi vízműtelepünkön történt egy csőtörés a Gönyű rendszer ellátásáért felelős NA150 udvartéri vezetéken. A javítás időszakára (több órára) le kellett állnunk az üzemmel, melynek következményeként ivóvízellátási probléma ugyan nem keletkezett, viszont ezen időszak alatt 100 %-ban a magastározóról (víztorony) élt a település, így megváltoztak a településen egyébként megszokott áramlási irányok a vezetékekben.

Ennek eredményeként a hálózat csőfalára kirakódott vas- mangán vegyületek kisebb-nagyobb mennyiségben leváltak a cső faláról és a háztartásokban átmeneti elszíneződést okoztak, okozhattak a tegnapi, s tegnap előtti napon. (A vas- mangán vegyületek kirakódásának oka az, hogy a vízműtelepet elhagyó ivóvíznek határérték alatti, de nem nulla a vas- és mangán tartalma. Ezek a mangán és vas vegyületek főként a téli, alacsony fogyasztású időszakokban az idők folyamán kirakódnak, kiülepednek a csővezetékekben, illetve azok falán. Ha valamilyen oknál fogva, /pl. hibaelhárításhoz szükséges egy zárás miatt/ megváltozik a csövekben a megszokott vízáramlási irány, a kiülepedett vas- és mangán részecskéket a víz magával ragadja és a fogyasztó helyekre is eljuttatja, feketés-barnára színezve a vizet.)

Mivel a vízminőség problémák havária helyzetből adódtak, így nem volt lehetőségünk előre értesíteni a lakosságot a csőtörés következményeként várható vízminőség problémákról, illetve a diszpécserszolgálatunk jelentése szerint minimális, 1-2 vízminőségpanasszal kapcsolatos bejelentés érkezett Gönyű településről.

Ennek ellenére, helyben lakó kollégáink a település zárt Facebook csoportjából értesülve beazonosították a „kritikus” utcákat és a tegnap délutáni időszakban lokális hálózatöblítéseket végeztek.

Tájékoztatom továbbá Tisztelt Polgármester Urat, hogy Társaságunk átfogó hálózattisztítási munkáltokat végez a Gönyű-Nagyszentjánosi rendszeren, melynek első ütemében Nagyszentjános település hálózatának öblítését végezzük. A nagyszentjánosi rendszer öblítése terveink szerint a héten befejeződik. Ezt követően a jövő héten előkészítjük Gönyű település ivóvízhálózatát öblítéshez, majd a lakosság, és Polgármester Úr részletes tájékoztatása mellett terveink szerint a 30. héten megkezdjük településükön a hálózatöblítést.

Az átfogó légdugós csőtisztítással várhatóan teljes egészében meg fognak oldódni a vízminőségi problémák!

 

Tőke László elnök-vezérigazgató nevében és megbízásából:

Lipovics János sk.
üzemmérnökség-vezető

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!