A kampány jegyében ellenőriztek

A győri rendőrök baleset-megelőzési célú ellenőrzéseket végeztek a „Látni és látszani 2017” kampány jegyében.

A Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai 2017. november 14-én az esti órákban a város több pontján ellenőrizték a kerékpáros forgalmat. Az ellenőrzések célja az volt, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a kerékpárosok figyelmét a közlekedési szabályok megtartására, a kötelező tartozékok fontosságára, valamint a látás és láthatóság kiemelt szerepére a sötétedés beálltával.

A szakemberek az ellenőrzések alkalmával hangsúlyozták, hogy a közlekedésben a látni és látszani elv rendkívül fontos, ezért a kerékpárt a jogszabályban meghatározott kötelező fényforrással és fényvisszaverővel kell felszerelni. Ezek konkrétan az első és hátsó lámpák, amelyek a látást, illetve a fényvisszaverő prizmák - elöl fehér, hátul piros, illetve a keréken elhelyezett borostyánsárga küllőprizma - amelyek a láthatóságot biztosítják.

A baleset-megelőzési tanácsok mellé láthatósági mellényt, kerékpár lámpát, fényvisszaverő karkötőt adtak a rendőrök a kerékpárosoknak.

Ell1

A közúti közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi közlekedési szabályok megtartására hívja fel a kerékpárosok figyelmét:

  • Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van.
  • Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad.
  • Az autóbusz forgalmi sávon kerékpározni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedi.
  • Kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan kell áttolni az úttesten.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • A gyalog- és kerékpárúton közlekedő kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.
  • Fontos, hogy kerékpárral csak olyan úton közlekedjenek, ahol azt közúti jelzés nem tiltja, továbbá az életük, testi épségük nincs veszélyben!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!