Kerékpárosokat és gyalogosokat ellenőriztek Sopronban

A soproni rendőrök és polgárőrök a kerékpárosokat és a gyalogosokat ellenőrizték a közlekedési balesetek megelőzésének érdekében.

 Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai és a helyi polgárőrök 2017. november 14-én a „Látni és látszani 2017 - egymásért” kampány keretében a város több pontján ellenőrizték a gyalogosan és kerékpárral közlekedőket. Az ellenőrzések célja az volt, hogy a közlekedési balesetek megelőzése érdekében felhívják a gyalogosok és kerékpárosok figyelmét a közlekedési szabályok megtartására a kötelező tartozékok és a kiegészítők - láthatósági mellény - fontosságára.

el_prev_1

A gyalogos elütésekről általában elmondható, hogy mindig valamilyen emberi mulasztás miatt következnek be. A gyalogosok és kerékpárosok részvételével járó közúti közlekedési balesetek során szinte kivétel nélkül történik személyi sérülés, ezért az ilyen balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek.

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló időjárási-, látási- és útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, illetve a csapadékos időben működtetett ablaktörlők is megnehezítik a gyalogosok észlelését.

A nedves, havas, jeges útburkolaton a járművek fékútja - így a féktávolság is – megnő, amely tényező jelentősen növeli a közúti közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázatát. Csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben a gyalogosok igyekeznek mielőbb védett helyre kerülni, ezért esetenként nem elég körültekintően haladnak át az úttesten. Az ilyen közlekedési magatartás szintén előidézheti a közlekedési baleset bekövetkezését.

A közúti közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés érdekében:

  • Mindig vezessünk körültekintően, tartsuk tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, szélvédőit és cseréljük ki az elöregedett ablaktörlő lapátot.
  • A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított és intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.
  • A jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár többszörösére is megnőhet, ez meghatározza a közlekedési baleset elkerülésének lehetőségét.
  • Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten.
  • Késedelem nélkül reagáljunk, ha a gyalogos szabálytalanul - nem elsőbbségi helyzetben - haladna át az úttesten. A gyalogátkelőhelyek megközelítése során legyünk körültekintőek!
  • Fokozott óvatossággal közlekedjünk a bevásárlóközpontoknál, a vasúti pályaudvarok, az autóbusz-megállók, valamint az iskolák, sportlétesítmények és nyugdíjas otthonok közelében!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!