Két év haladékot kaptak a fúrt kutak

A ház körüli, lakóingatlanhoz kapcsolódó kutak esetében nem szabad semmilyen kötelezettséget terhelni a tulajdonosra - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, a mosonmagyaróvári térség országgyűlési képviselője. A fúrt kutak bejelentési határidejét két évvel eltolták. Egyeztetések kezdődtek a témában.

„Előbb-utóbb sokba kerül a fúrt kút" címmel legutóbb november 2-án írtunk arról a Kisalföldben, hogy engedélyeztetni kell a kertünkben lévő fúrt kutat: erre az állam december 31-ig adott időt, utána büntethet. A témában Nagy István agrárminiszter állásfoglalását is kértük.

– A jogalkotó feladata még az eljárási rend tisztázása, azaz hogy mit kell pontosan tenniük 2020. december 31-ig az ilyen kutak tulajdonosainak. Az egyeztetések megkezdődtek. Az Agrárminisztérium javasolja, hogy a ház körüli, lakóingatlanhoz kapcsolódó kutak esetében – azok vízkészletre gyakorolt elhanyagolható mértékű hatása miatt – nem szabad semmilyen kötelezettséget terhelni azok tulajdonosaira – emelte ki az agrártárca vezetője. Megerősítette: már az Országgyűlés előtt van az a javaslat, amely két évvel meghosszabbítja a kutak bejelentési kötelezettségének határidejét.

– Mint ismert, nyáron a vízgazdálkodási törvényben próbáltuk rendezni az ezzel kapcsolatos helyzetet és megnyílt volna a lehetőség arra, hogy nyolcvanméteres kútmélységig se engedélyezni, se bejelenteni ne kelljen a házi vízigényt meg nem haladó vízilétesítményeket. A parlament által elfogadott törvényről azonban – az államfő indítványának helyt adva – azt állapította meg az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenes, azzal sérülnének a természetvédelmi előírások. A bejelentésre szabott határidő a hatályos törvény szerint idén év végén lejárt volna. Értjük ugyanakkor az emberek igényét, és az a célunk, hogy könnyítsük a terheiket. A Belügyminisztérium ezért arra tett javaslatot, hogy a határidőt toljuk ki két évvel, 2020. december 31-ig. Ezt támogatjuk – szögezte le Nagy István.

 Aki eddig az időpontig bejelenti az engedély nélkül vagy attól eltérően létesített kutat, az mentesül a vízgazdálkodási bírság alól. Ez a házi és a mezőgazdasági öntözésre használt kutakra is vonatkozik.

– Értjük az állam szabályozási igényét, de bízunk abban, hogy a következő két év elegendő lesz arra, hogy mindenki számára megnyugtatóan rendeződjön az ügy. Azt szeretnénk, ha tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesülhetne a fúrt kutak bejelentésénél, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amelyet várhatóan december első hetében fogadnak el. A határidő két évvel történő meghosszabbítását a kormány is támogatja. A módosítás két év toleranciát jelent az érintettek számára – részletezte az agrárminiszter. – Ha bármilyen díjkötelezettséget rónak ki a bejelentéshez kapcsolódva, akkor ezeket a kutakat nem fogják a tulajdonosok bejelenteni, s így nem valósul meg az eredeti cél, hogy megtudják, hány ilyen kút létezik Magyarországon. A legérzékenyebb vízbázisok védelme érdekében erre az információra ugyanakkor a további jogalkotáshoz szükség van – tette hozzá Nagy István.

Amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a tulajdonosoknak semmilyen kötelezettségük nincs. Az eljárási rendet várhatóan a jövő tavaszi jogalkotási időszakban határozzák meg.

Forrás:
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/ket_ev_haladekot_kaptak_a_furt_kutak/2579629/?fbclid=IwAR26SPRpLBhZBFOOdJiegJ0Bs2zRMLLg3IaXMRkTLp-1z-EBABYIvpZF32E

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!