Hajósok kincse - süteményrecept
Családi napunk keretén belül megválasztásra került településünk ünnepi süteménye, mely elnyerte a Gönyű 800 süteménye címet is!
Ezúton is gratulálunk Varsics Péternének a győztes édességért!
Továbbá gratulálunk Ambrus Szabó Viktóriának a második, míg Hetzmann Kittinek a harmadik helyezésért, illetve minden kedves résztvevőnek!
Az első helyezett sütemény receptjét a Gönyűi Hírfolyam 2022. augusztusi számának Recept Lelke rovatában is megjelentetjük.
Így készül hát a „HAJÓSOK KINCSE”:
HAJÓSOK KINCSE
Tészta: | Krém: | Díszítés: |
|
|
|
Elkészítés:
Piskóta: a behűtött tojásokat kettéválasztjuk, sárgáját az 1/3-ad cukorral habosra keverjük, a fehérjéből a maradék 2/3-ad cukorral kemény habot készítünk. A két anyagot óvatosan egyneműsítjük, majd a legvégén az átszitált sütőporos lisztet is belekeverjük óvatos mozdulatokkal. Kivajazott, lisztezett formában vagy tepsiben 185 fokra előmelegített sütőben, 25 percig készre sütjük, hűlés után kettőbe vágjuk fel.
Joghurtos krém:
Az epres joghurtot (más gyümölcsnél más ízű joghurttal is helyettesíthető), a cukrot és zselatint addig melegítjük, amíg még nem kellemetlen belenyúlni (még elbírja a kezünk), forralni tilos. A kívánt szín elérése érdekében, tetszés szerint, piros ételszínezéket teszünk hozzá. A tejből és a pudingporból pudingot főzünk, a maradék kristálycukrot hozzá keverjük, hűlés közben kevergetjük, hogy ne bőrösödjön meg.
Ha minden hozzávaló kihűlt, elkezdjük betölteni, a pudingot átkeverjük, felverjük az előtte 24 órával behűtött tejszínt, hozzá adjuk a kikevert pudingos alapot, és formába töltjük. Hűtőszekrényben hűtjük.
Kb. 3 óra hűlés után a tortazseléből, a vízből és a cukorból zselét főzünk, a gyümölcsöket megtisztítjuk, felszeljük, kidíszítjük velük a süteményünk tetejét, majd a kicsit visszahűlt tortazselés oldattal leöntjük a gyümölcsöket, ezután ajánlatos 1 órára hűtőszekrénybe visszarakni, majd utána elfogyasztani. 😊
Ebből a mennyiségből kb. 16 szelet sütemény készül.
![]() |
![]() |
![]() |