Banner

Itt a tavasz, ismét nyeregben

A kellemes időjárás beköszöntével egyre többen ülnek motorkerékpárra országszerte, így Győr-Moson-Sopron vármegyében is, ezért az utakon nagyobb mértékben kell figyelnünk egymásra!

Az elmúlt pár napon, sajnálatos módon több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt vármegyénk útjain, amelyben motorkerékpáros is érintett volt.  

Az úgynevezett motoros balesetek megelőzése érdekében a rendőr-főkapitányságunk az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

Alapvető szabályok, mint a körültekintés „intézménye” fontos dolog. Közlekedési balesetet okozhat az a sofőr, aki az úttesten megfordulva a szemből érkező motoros elé fordul. Legfőbb probléma a figyelmetlenség, de veszélyes a szemből érkező erős napfény, mivel az elvakíthatja a jármű vezetőjét. Ilyen esetben lehetőség szerint egyik kezünkkel árnyékoljuk el az erősen szembe sütő napsugarakat, hajtsuk le a napellenzőt!  Fontos a tiszta szélvédő! Bármilyen furcsa, de sokszor tapasztalhatjuk, hogy az üveg belülről koszosabb, mint kívülről. A klímától és a fűtéstől a szélvédő elzsírosodik belül és sokszor minimumra csökkenti a biztos kilátás lehetőségét.

Az úgynevezett pályaelhagyásos motoros balesetek is gyakorta előfordulnak az utakon. Itt az okok összetettek lehetnek.

Eltúlzott sebesség, a saját magunk és járművünk határainak feszegetése. Bármennyire is érezzük a motorkerékpárunk kanyarodási tulajdonságait, akkor sem motorozunk a közúton tartalékképzés nélkül! Az egyik kanyarban szépen, biztonságosan le lehet nyomni a motort egyik oldalra és kiváló visszajelzéseket küld a futómű, valamint jól reagál a gép a finom hátsó fékkel történő befordításra. Viszont a másik kanyarban akár eltérő tapadások, burkolathibák, poros úttest rész stb. várhatnak a motorosra. Ez már csak akkor derül ki, ha beletettük ledöntve a gépet a kanyarívbe. Akkor sajnos járhatunk úgy, hogy kevés korrekciós lehetőségünk marad. Ezt fejeli meg adott esetben az, hogy itt már egy valós veszélyhelyzet küszöbére navigálta magát a motoros.

Soha ne feszegessük a határainkat! Erre való a pályamotorozás, ahol tényleg biztonságos körülmények között engedhetünk utat az adrenalinnak. A közút erre nem alkalmas és nincs jogunk sem a saját, sem a másik partner életét, testi épségét kockáztatni!

Fontos tudnivalók még autós és motoros közlekedési kontextusban. Viszonylag kevés autós tudja, hogy mielőtt az első szélvédő mosásába kezd, menet közben bele kell néznie a belső visszapillantó tükörbe, hogy megbizonyosodjon arról, nem közlekedik-e mögötte motoros!  Amennyiben ezt elmulasztja, egy jól beállított ablakmosó fúvóka mosópermetét is bele tolhatja a menetszél a motoros arcába, amely balesetveszélyes helyzetet teremt.

A motorkerékpáros balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kétkerekűt vezetők különösen fokozott óvatossággal közlekedjenek, és soha ne feledjék, hogy a közúti közlekedés védtelen résztvevői közé tartoznak! Vezetéstechnikai szempontból nem szabad megfeledkezni arról, hogy tavasszal több hónapos kihagyás állhat egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kívánatos megtenni az első utakat!

…hogy mindenki hazaérjen!

 

Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Infoblokk

TOP-PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022

Projekttábla

TOP-PLUSZ-3.3.1.-21-GM1-2022

Projekttábla

gkp_kerdoiv_small.jpg

uefa_2024_fociterasz_2024.jpg

Defibrillátor az egészségháznál
Defibrillátor
(Kossuth Lajos u. 97. - orvosi rendelő mellett, falra függesztett dobozban)

A defibrillátor eszköz üzemkész állapotban van, vészhelyzet esetén azonnal használatba vehető.

Használatát a bekapcsolást követően,
a gép által lejátszott magyar nyelvű
hangüzenetek segítik.

A defibrillátor
használati útmutatója letölthető itt.

Leader-palyazat

Projekt

Cities

Ifjúsági lelkisegély

Iskolaőr plakát

Közlemény

PANASZKEZELÉS, KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉS

Az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal tevékenységével kapcsolatban panasszal vagy közérdekű bejelentéssel élhet Gönyű község jegyzőjénél az alábbi elérhetőségeken:

dr. Szigethy Balázs jegyző
9071 Gönyű, Kossuth L. u. 93.
jegyzo###kukac###gonyu.hu
+3620/259-6737

Megkeresése a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2023. évi XXV. törvény előírásai alapján kerül kivizsgálásra.

Madárinfluenza

MFP

Hasznos információk

Webkamera 1 - Háry Dezső tér

Webkamera 2 - Duna-part

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00004

Projekttábla C

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00144

ASP-támogatás, tábla

VP6-19.2.1.-70-1-17

Palyazat tabla

Logo

Kép

Logo

Közlemény

Tábla

Települési Arculati Kézikönyv

TAK - meghívó

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0458

Plakát

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz

Útmutató

Tegyél ma a holnapért!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kampánya az energetikai hatékonyságért:

Plakát

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2020.08.30. 23:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 358 3
NO2 3 3
NOx 7 3
O3 68 37
NO 2 -
Szélirány ÉNY
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű és környéke településföldrajza

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0022

Plakát

TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0019

TAMOP-2.4.5-12_3-2012-0019

Regionálna Rozvojová Agentúra

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!