Banner

Munka és magánélet - megtalálni az egyensúlyt

„A kedvenc dolgaim az életben nem kerülnek egy fillérbe sem.
Az elég világos, hogy a legértékesebb kincs mindannyiunk számára az idő.”
– Steve Jobs –


„A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések” c. pályázat keretében Gönyű Község Önkormányzata a családbarát munkahelyi megoldásokat kívánja támogatni. Ennek első lépéseként a lakosság és a munkaadók körében kérdőíves felmérésre került sor 2013 decemberében, amely a munkavállalók és a munkaadók tapasztalataira, a helyi ügyintézés szokásaira, nehézségeire kérdezett rá.


A lakossági kérdőívet 137 lakos töltötte ki, akik többségében a kutatás célpontját képező aktív korúak, illetve családosak voltak. A válaszadó munkavállalók körében a hagyományos munkavégzési forma érvényesül, azaz átlagos 8 órában, teljes állásban dolgoznak. A megkérdezett munkavállalók munkával heti munkaóra és túlóra formájában 45,7 órát; a munkahely és a lakóhely között történő utazással naponta 44 percet; a háztartások rendbetartására, gyermeknevelésre, bevásárlásra naponta további 4,5 órát; a hivatalos ügyintézésre pedig havonta 6,5 órát, azaz hetente 1,6 órát fordítnak átlagosan. Összesen tehát 14 óra 30 percet töltenek a gönyűi munkavállalók munkával, családdal és hivatalos feladatokkal. A munkaidő egyzetethetőségének ellenére a hivatali ügyintézést legtöbben a munka előtt, illetve után, továbbá szabadnap kivitelével tudják elintézni. A hivatalos ügyintézés gyakoriságát illetően mind Gönyűn, mind Győrben a „havonta”, illetve a „ritkán” kategóriákat jelölték meg. A beérkezett válaszok alapján a legtöbb esetben más településen intézik mind a hivatalos, mind a szolgáltatáshoz kapcsolódó ügyeiket. Ez azzal is összefüggésben áll, hogy a válaszadók többségét a munkahelye más településhez köti. A válaszadók jelentős része a gyorsabb, rugalmasabb ügyintézési, szolgáltatási lehetőségek, a szolgáltatások nem megfelelő időbeosztása, kínálata miatt választ más települést. A munkáltatói felmérést összesen 19 köz- és magánszférában helyet foglaló munkaadó segítette. A munkaidő beosztásokat tekintve a munkaadók egyértelműen teljes állásban foglalkoztatják alkalmazottaikat. A munkaidő és a túlóra hosszának megjelölése egybevág a lakossági felmérésben kapott eredményekkel, azaz a munkavállalók nem értékelik felül, a munkaadók pedig nem értékelik alul a munkára fordított idő mennyiségét. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a munkáltató részéről a rugalmas munkakezdés, illetve befejezés preferált, de gyakori a szabadnap kivétele, a csúsztatás, az ebédidőben, illetve a munka előtti és utáni ügyintézés.

A felmerülő problémákra, tapasztalatokra megoldás lehet az online ügyintézés bővítése, ami a lakossági kérdőívekben többször racionális megoldási javaslatként jelentkezett. Nehezebben kivitelezhető javaslat a hivatali idők meghosszabbítása, a szolgáltatók kínálatának bővítése, ami a munkavállalók és munkaadók oldaláról is regisztrálható ügyintézési nehézségeket, kínálati szűkösséget orvosolhatná. További lehetőségként nevezhető meg a havi rendszerességgel kiküldött hírlevél is, amely célja a családbarát munkahelyi kezdeményezek népszerűsítése.

Infoblokk

TOP-PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022

Projekttábla

TOP-PLUSZ-3.3.1.-21-GM1-2022

Projekttábla

Plakát

Cities

Szúnyogposzter

Tájékoztató

Meghívó

Közlemény

PANASZKEZELÉS, KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉS

Az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal tevékenységével kapcsolatban panasszal vagy közérdekű bejelentéssel élhet Gönyű község jegyzőjénél az alábbi elérhetőségeken:

dr. Szigethy Balázs jegyző
9071 Gönyű, Kossuth L. u. 93.
jegyzo###kukac###gonyu.hu
+3620/259-6737

Megkeresése a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény előírásai alapján kerül kivizsgálásra.

Madárinfluenza

MFP

Hasznos információk

Webkamera 1 - Háry Dezső tér

Webkamera 2 - Duna-part

NMHH plakát

TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00004

Projekttábla C

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16-2016-00144

ASP-támogatás, tábla

VP6-19.2.1.-70-1-17

Palyazat tabla

Logo

Kép

Logo

Közlemény

Tábla

Települési Arculati Kézikönyv

TAK - meghívó

KEOP-4.10.0/N/14-2014-0458

Plakát

Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz

Útmutató

Tegyél ma a holnapért!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kampánya az energetikai hatékonyságért:

Plakát

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2023.06.02. 07:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 346 3
NO2 15 15
NOx 29 14
O3 27 15
NO 9 -
Szélirány É
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű és környéke településföldrajza

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0022

Plakát

TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0019

TAMOP-2.4.5-12_3-2012-0019

Regionálna Rozvojová Agentúra

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!