Kiemelt figyelem a gyalogos-átkelőhelyeken

A csornai rendőrök folyamatos jelenléttel biztosítják az iskolák és a forgalmas csomópontok gyalogos forgalmát a közlekedési balesetek megelőzése érdekében.

A Csornai Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a gyalogosok biztonságos közlekedésének elősegítésére és a közlekedési balesetek megelőzésére. Ennek érdekében a rendőrök folyamatosan ellenőrzik és biztosítják a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél a gyalogosforgalmat, a forgalmas és balesetveszélyes útkereszteződésekben szükség esetén forgalomirányítással segítik az úttesten történő áthaladást.

gyalogos

Az oktatási intézmények közelében a járőrök segítik a gyermekek úttesten történő biztonságos átkelését. A prevenciós célú ellenőrzések alkalmával felhívják a járművezetők figyelmét a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére vonatkozó közlekedési szabályok megtartására.

A közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a Csornai Rendőrkapitányság a közlekedési balesetek megelőzése érdekében az alábbi KRESZ szabályokra hívja fel a gyalogosan közlekedők figyelmét:

 

  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.
  • Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.
  • A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
  • A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!