Koronavírus - általános információk

A járvány harmadik hullámát letörtük

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2021.05.21 10:07

A pünkösdi hétvégén minden bizonnyal elérjük az ötmillió beoltottat, ami korszakhatárt jelent a járvány elleni védekezésben.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt, ez egész Európában az első vagy második legjobb arány, Magyarország védettebb és biztonságosabb, mint a többi ország. Ennek köszönhetően újabb lépést tehetünk a járványügyi korlátozások feloldásában.


Feloldó intézkedések 5 millió oltottnálAmint az oltottak száma eléri az ötmilliót, a következő intézkedések lépnek életbe:

 • megszűnik a kijárási tilalom;
 • az üzletek és a vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja is megszűnik;
 • eltöröljük a közterületi maszkviselési kötelezettséget;
 • szabad a sport a közterületeken, akár egyéni, akár csapatsportról van szó;
 • magán és családi rendezvény 50 fő részvételével korlátozás nélkül, lakodalom pedig akár 200 fővel is megtartható;
 • ha szállodában vagy étteremben tart valaki magán vagy családi rendezvényt, például lakodalmat, akkor a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni, hogy a rendezvényen résztvevőket elkülönítse, tehát külön teremben kell ezt megoldani;
 • zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára tartható, illetve látogatható;
 • szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
 • zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
 • zárt térben szervezett kulturális és sportrendezvényekre a 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon, felnőttek nélkül is mehetnek, amennyiben be vannak oltva.

(https://kormany.hu/hirek/a-jarvany-harmadik-hullamat-letortuk)

Tovább

Oltás: túl a hárommillió beoltott magyaron

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2021.04.15 09:15

Orbán Viktor az újabb eredményt megköszönte a kormány nevében mindenkinek, aki részt vesz az oltások lebonyolításában, az orvosoknak, ápolónőknek, a háziorvosoknak, a kórházi dolgozóknak, a vakcinákat beszerző külkereskedőknek, a raktárosoknak, rakodóknak és a sofőröknek egyaránt. Talán egész Európában mi haladunk a legjobban és a leggyorsabban az oltással, nyomatékosította a miniszterelnök.

TajekoztatoHa a tervek szerint a jövő hét közepén elérjük a három és fél millió oltást, akkor az újraindítás újabb lépcsőjeként kinyithatnak a teraszok és a vendéglátósok teraszdíjait eltöröljük – közölte a kormányfő.

Az oktatási intézmények csak fokozatosan, óvatosan nyithatnak újra. Az óvodák és az általános iskolák az alsó tagozatig április 19-étől térnek vissza a jelenléti oktatáshoz, az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolák pedig május 10-től – jelentette be Orbán Viktor.

Mind a nemzetközi térben, mind itthon felerősödtek a vakcinák elleni politikai támadások. Ezeknek az a célja, hogy zavart keltsenek, elbizonytalanítsák az embereket. Ezért mindenkit arra kérek, hogy ne hallgasson az oltásellenes hangokra, mert az oltás életet menthet. A felkínált vakcinát fogadják el, és oltassák be magukat – rögzítette végül a kormányfő.

(kormany.hu)

Tovább

Védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2021.04.07 08:25

Pintér Sándor belügyminiszter határozatában megállapította, hogy április 6-án, kedden beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, amely a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele volt, így a feloldásokról szóló szabályok április 7-én, szerdán hatályba lépnek.

Feloldó intézkedésekEzt követően a 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet értelmében az alábbiak az irányadóak:

 • A kijárási tilalom 22 óra és 5 óra közötti időszakra módosul.
 • Az üzletek 5 óra és 21.30 óra között lehetnek nyitva.
 • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
 • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
 • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra - tették hozzá a közleményben.

A részletszabályok a hatályos jogszabályokban olvashatók.

 

A belügyminiszter 1/2021. (IV. 6.) BM határozata az alábbi linken érhető el: https://magyarkozlony.hu/.../3a89aabdec3d8b31.../megtekintes
Az újabb szabályokat megállapító 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet az alábbi linken érhető el: https://www.njt.hu/jogszabaly/2021-144-20-22.3

Tovább

Járványügyi intézkedések

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2021.03.04 13:14

KépTisztelt Gönyűiek!


Magyarország Kormánya új intézkedéseket vezet be március 8-ától, a későbbiekben minden rendelkezésre álló új információt igyekszünk megosztani Önökkel!

 

https://kormany.hu/hirek/jon-a-zaras-ezek-lesznek-a-szigoritasok-marcius-8-tol

Tovább

A járvány terjedését korlátozó intézkedések lépnek életbe

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2020.11.09 12:56

Ha az Országgyűlés kedden megadja a felhatalmazást a rendkívüli jogrend bevezetésére, az Operatív Törzs javaslatára kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be, egyelőre harminc napig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Kijárási tilalom
Este 8 óra és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges. Minden gyülekezés tilos lesz.

Csökkentett üzemmódban a szolgáltatások
Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek, fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók este 7 órakor bezárnak.

A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvény tilalom lép életbe
Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.

Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a polgári és egyházi szertartásokon csak a szükséges személyek, szülők, testvérek és a tanúk vehetnek részt.

A temetéseken legfeljebb 50 fő jelenhet meg.

Zárt kapus mérkőzések
A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

Szabadtéren az egyéni sport megengedett, de az amatőr csapatsportok tilosak.

A szabadidős létesítményeket, fitnesz termeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket zárva kell tartani.

Ismét digitális oktatás jön
A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe, a 14 év alattiak számár nyitva maradnak az intézmények, általános iskolák, óvodák, bölcsődék, a pedagógusokat, óvónőket hetente célzottan tesztelni kell.

Orbán Viktor szerint a következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni, de vigyázni kell a különösen veszélyeztetett idősekre és betegekre. Be kell tartani a szabályokat, ha összefogunk együtt újra sikerülni fog.

 

Tovább

Kormányzati intézkedések - 2020. XI. 4.

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2020.11.04 11:22

intezkedesek - 20201104Rendkívüli jogrend bevezetéséről döntött a kormány és újabb korlátozó intézkedéseket hozott a koronavírus járvány megfékezése érdekében – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Ma éjféltől bevezetjük a rendkívüli jogrendet és arra kérjük az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg. Újabb döntéseket is hozott a kormány: soprtrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kivétel nélkül kötelező maszkot használni. A hatóságok ellenőrizni fogják a rendezvényeket, bírságolnak és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, be fogják zárni.

Az Operatív Törzs javaslatára a szórakozóhelyeket bezárjuk, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozást léptetünk életbe.

A tömegközlekedésben a zsúfoltság elkerüléséért a reggeli és déli csúcsidőben járatsűrítést rendeltünk el és újra ingyenessé tettük a parkolást.

Orbán Viktor szerint mindez azért szükséges, mert a járvány felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzöttek száma, mint Magyarországon. Tapasztalataink szerint hazánk 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, és ha ez így lesz, akkor december közepére a kórházaink elérik a teljesítőképességük határát. Eljött tehát az ideje, hogy újabb, gyors lépéseket tegyünk, amikkel megvédhetjük a kórházak működőképességét és a leginkább veszélyeztetett idősek életét.

A miniszterelnök szerint a végső megoldást a vakcina jelenti, ami már látótávolságon belül van, tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is, de amíg nem érkezik meg az oltóanyag, ki kell tartanunk.

(kormany.hu)
Tovább

Koronavírus - beutazási korlátozások

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2020.07.13 07:59

Meg kell akadályozni a vírus külföldről történő behurcolását

Beutazási korlátozásokat jelentett be a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten.

Hazánk az egyik legbiztonságosabb európai ország

Magyarországnak meg kell védenie saját biztonságát, meg kell akadályoznia azt, hogy a vírust külföldről be lehessen hurcolni – mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, Magyarország közös erőfeszítéssel megnyerte az első csatát a vírussal szemben, az életet sikerült május közepe óta több részletben újraindítani.

"Hazánk ma egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából" – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a világban azonban nem mindenhol ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány újra és újra több helyen fellángol. "Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani" – tette hozzá. A tárcavezető aláhúzta, a kormánynak továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy megakadályozza a vírus visszatérését.

Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat

A kormány az operatív törzs javaslatára ezért arról döntött, hogy a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését – fejtette ki Gulyás Gergely.

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az országhatárokon kívül is, és a környező országokból, valamint az egész világból aggasztó jeleket tapasztaltak – mondta. Hozzátette: Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökkent és a további csökkenést szeretnék garantálni. A miniszter szerint ellentmondásosnak tűnik, de igaz, hogy minél jobban tudjuk őrizni a határainkat, kontrollálni, korlátozni az országba való belépést, annál  jobban meg tudjuk őrizni a biztonságos és szabad élet feltételeit Magyarországon. A rendszerváltást megelőzően évtizedekig éltünk úgy, hogy a szigorú határellenőrzés, a külföldre vagy külföldről Magyarországra történő beutazás korlátozottsága egyet jelentett az ország rabságával, most viszont fordított a helyzet, a korlátozó intézkedések a szabadság megóvását, biztonságunk megőrzését szolgálják – fogalmazott.

(Részletek a tovább gombra kattintva olvashatók...)

Tovább

Lakossági tájékoztató járványügyi készültség bevezetéséről

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2020.06.19 08:35

TájékoztatóMagyarország Kormánya az Országgyűlés felhívására a 2020. március 11-e óta fennálló veszélyhelyzetet 2020. június 18-i hatállyal megszüntette, egyúttal ugyanezen naptól Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be, amely során az alábbi védelmi intézkedések betartása kötelező:

 1. A hatodik életévüket be nem töltött gyermekek kivételével mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, valamint üzletben történő vásárlás során.
 2. A vendéglátó egységek zárt, a vendégek által látogatható területein dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.
 3. Kizárólag az egy időben – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – 500 főt meg nem haladó létszámú rendezvények tarthatók meg.

 

A korlátozások megszegése szabálysértésnek minősül.

Kérdés esetén a 20/259-6737 telefonszámon vagy a jegyzo###kukac###gonyu.hu e-mail címen kérhető további tájékoztatás.

 

Gönyű, 2020. június 18.

dr. Szigethy Balázs
jegyző

Tovább

Kijárási korlátozás - Kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon!

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2020.03.28 17:01

Szombaton már él a kijárási korlátozás, ami újabb, az időseket védő intézkedést is tartalmaz. Ahogy arról más sokszor beszéltünk, arra kérjük az időseket, hogy lehetőleg maradjanak otthon. A koronavírus ugyanis rájuk a legveszélyesebb. A bevásárlást, gyógyszerkivásárlást bízzák most egy hozzátartozójukra, ismerősükre, vagy nyugodtan forduljanak az önkormányzathoz is segítségért, hiszen az önkormányzatoknak törvényi kötelességük segíteni az időseket.

Ha egy idős ember, mégis úgy dönt, hogy elhagyja otthonát, akkor szombattól rá is vonatkozik - ahogy mindenki másra is -, hogy ezt csak alapos okkal teheti meg.

Szombattól 65 év feletti személy élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra, patikába csak reggel 9 óra és déli 12 óra között mehet. A többiek csak ezen az idősávon kívül mehetnek. Ennek az a célja, hogy időben is elválasszuk az időseket és a fiatalabbakat egymástól, és az idősek ne legyenek egyszerre zárt térben másokkal, mert egy fiatalabb - akár tünetmentes - ember könnyen megfertőzheti az idősebbet.

Az idősektől azonban ismét nyomatékosan kérjük, hogy lehetőleg maradjanak otthon. Ha el is mennek a kijelölt délelőtti idősávban boltba, akkor tartsák be az ajánlásokat: tartsák a legalább 1,5 méteres távolságot mindenkitől, ne csoportosuljnak még a kortársaikkal sem, ne puszilkodjanak ismerősökkel, rövid ideig legyenek ott, a boltban a termékeket ne fogdossák, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Értelemszerűen 9 és 12 óra között 65 év alattiak nem mehetnek be élelmiszerüzletbe, drogériába, piacra, patikába.

Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

Tovább

Kiemelten fontos tájékoztatók - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztató anyagai

Kategória : Koronavírus - általános információk módosítva: 2020.03.19 00:21

Az általános óvintézkedéskeről szóló tájékoztatás itt elérhető.

Az elkülönítésről és megfigyelésről szóló tájékoztatás itt elérhető.

A megelőzés 12 pontját rögíztő tájékoztatás itt elérhető.

A megelőzés érdekében elsődlegesen fontos teendőet rögíztő tájékoztatás itt elérhető.

A gyermekek számára javasolt óvintézkedésekről szóló tájékoztatás itt elérhető.

A gyógyszerek kiváltásával kapcsolatos tájékoztatás itt elérhető.

A gyógyszerek kiváltásának menetét bemutató grafikus tájékoztató itt elérhető.

A gyógyszerek kiváltásával kapcsolatos további információk itt elérhetők.

A köhögés esetén javasolt gyakorlatot bemutató grafikus tájékoztatás itt elérhető.

Az idősek segítéséről szóló tájékoztatás itt elérhető.

A helyes kézmosást bemutató grafikus tájékoztató itt elérhető.

A gyerekek részére kiadott helyes kézmosást bemutató grafika itt elérhető.

A fertőzött személyekkel való találkozások lehetőségének csökkentéséről szóló tájékoztatás itt elérhető.

A fertőzésnek jobban kitett csoportokról szóló tájékoztatás itt elérhető.

Az arcvédő maszk helyes használatát bemutató grafika itt elérhető.

A táppénz igénybevételével kapcsolatos tájékoztatás itt elérhető.

A munkáltatók részére készített humánpolitikai intézedésekről szóló tájékoztatás itt elérhető.

Az emberi szervezet védekezőképességének erősítéséről szóló tájékoztatás itt elérhető.

Az idősebb korosztályok védelme érdekében javasolt intézkedésekről szóló tájékoztató itt elérhető.

A társadalombiztosítással nem rendelkező betegek ellátására vonatkozó tájékoztatás itt elérhető.

A házikarantén elrendelésével kapcsolatos tájékoztatás itt elérhető.

A várandós kismamák és a csecsemők részére javasolt óvintézkedésekről szóló tájékoztatás itt elérhető.

Tovább

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!