Köszöntő

polgarmTisztelt Látogatónk!

Szeretettel köszöntöm Gönyű Község honlapján!

Gönyű közvetlenül a Duna partján, a Bakony-ér és a falut délről ölelő 3200 hektáros erdő szomszédságában egy olyan páratlanul jó megközelíthetőséggel rendelkező település, ami méltán híres vízi közlekedéséről. 

fooldal1Már a rómaiak korában is térképen jelölt és lakott település volt, 1443-ban a mezővárosok között említik, ami várat, kastélyt és nádori ítélőszéket jelentett az itt élőknek.

A XIX. század első éveiben I. Ferencz császár a községben ma is megtalálható Postakocsi fogadóban töltött egy éjszakát, utána megszemlélte a Dunán itt található egyik legforgalmasabb és legnagyobb folyami kikötőt.

Az akkori kikötő lett a falu veszte 1849. április 23-án, amikor is egy 600 mázsa lőporral teli hajó robbant fel, elpusztítva szinte minden házat.

fooldal2A II. világháború végéig a gönyűi kikötő jelentős személy- és teherforgalmat bonyolított le, az itt élő emberek ezer szállal kapcsolódtak és kapcsolódnak ma is a Dunához, a hajózáshoz: Nem véletlenül nevezik Gönyűt hajósfalunak.

Községünk mai gazdasági versenyképességét az ipar és a hozzá kapcsolódó vízi, vasúti és közúti szállítás határozza meg. Az önkormányzat őrizni és gazdagítani igyekszik községünk értékeit. Célunk, hogy Gönyű nyugodt, egészséges, korszerű otthona legyen polgárainak és vonzó célpontja vendégeinek.

Tisztelettel:

Major Gábor
polgármester

Hasznos információk:

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2018.08.17. 03:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 611 6
NO2 20 19
NOx 21 10
O3 19 10
NO 1 -
Szélirány D
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!