Ünnepi készülődés - közlekedési tanácsok

Felkészülés az év végi ünnepekre, a közlekedés jegyében

Az őszi és a téli közlekedésre történő átállást követően továbbra is fontos annak hangsúlyozása, hogy ezen időszakban fokozott figyelemre van szükség a közúti közlekedés során. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésére kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon, valamint a bevásárló és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén és azok környékén. A Karácsonyi Ünnepek alkalmával sokan kelnek útra, hogy meglátogassák szeretteiket, majd a Szilveszter miatt többen utaznak el szórakozni, pihenni. A fentiekre tekintettel kérünk minden közlekedésben résztvevőt, hogy tanúsítson nagyobb türelmet, toleranciát egymás iránt az ünnepi időszakban.

Javasoljuk, hogy aki teheti, próbálja ki a téli tanpályás vezetési gyakorlást, amely nagyon sok új ismeretet nyújthat, és a gépkocsivezető éles helyzetben is tudni fogja mit kell tennie, ha a jármű megcsúszik vagy kicsúszik az útról. Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben.

Az erős lehűlésre, a szórványosan előforduló ködfoltokra, az esetlegesen várható intenzív havazásokra a meteorológiai szolgálat jelzései alapján megfelelő előrelátással fel lehet készülni.
Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő, esetlegesen meleg takaró, védőital.

Az ünnepekben is kérjük, hogy megfelelő gondossággal induljanak útra a közlekedők és alkoholt soha ne fogyasszanak!

Jó utat, boldog Karácsonyt és balesetmentes ünnepeket kíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság!

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!