Kutak engedélyeztetése

Korábban már többször, több fórumon értekeztünk a kerti kutak engedélyeztetésével kapcsolatban. Abban továbbra sincs változás, hogy az engedély nélkül létesített kutakra fennmaradási engedélyt kell kérni.

Újabb módszertani útmutató továbbra sem áll rendelkezésre, ahogy az engedélyeztetési kötelezettséggel kapcsolatos módosítás sem valószínűsíthető. Megváltozott ugyanakkor a határidő, a fennmaradási engedélyt 2023. december 31-ig lehet bírságmentesen megkérni.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört – meghatározott esetekben – a jegyző látja el. Hatáskör szempontjából két fogalom nagyon fontos, az egyik a háztartási célú vízigény, a másik pedig az 500 m3 / év határ. Ide kell értenünk a háztartási ivóvízigényt is, amelyre más szabályok vonatkoznak ugyan, azonban ebben a tekintetben településünk talán kevéssé érintett.

Továbbra is felhívom a figyelmet, hogy az engedély iránti kérelem nem egy telefonhívásból vagy személyes bejelentésből áll, ahhoz jogszabályban meghatározott tartalmú, és megfelelő képesítésű szakember által elkészített dokumentáció szükséges.

 

Szigethy Balázs
jegyző

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!