Lakossági tájékoztató az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatban

Az ukrajnai háborús helyzet folytán bekövetkezett menekültválság történelmi kihívás elé állította hazánkat is, amelyből a nyugati országrész eddig viszonylag keveset észlelhetett, ugyanakkor a Magyarországra érkező menekültek száma meghaladta a kétszázezret, ezért felettébb fontos, hogy önkormányzatunk és a lakosság is kellő időben felkészülhessen a bajba jutottak – köztük kárpátaljai honfitársaink – megsegítésére, fogadására, ellátására.

 

TájékoztatóÖnkormányzatunk lehetőségeihez mérten folyamatosan nyomon követi a kialakult helyzetet és igyekszik megtenni az aktuálisan szükséges lépéseket, igyekszünk minden hozzánk forduló számára megadni a szükséges tájékoztatást. Ennek keretében került sor az elmúlt hetekben a régi gyógyszertár épületében az adománygyűjtésre, amelyben való segítő részvételt szívből köszönjük lakosainknak. Az adományok elszállításra kerültek Kisvárdára a Kárpátalja Házhoz, ahol majd azok szétosztása zajlik a segítségre szorulók részére. Tájékoztatjuk egyúttal Önöket, hogy a gyűjtés nem ért véget, azt március 16-tól a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény végzi, ahol továbbra is várják szíves felajánlásaikat. Az intézmény elérhetőségei: https://gszai.hu

 

Önkormányzatunk a várhatóan településünkre is megérkező menekülthullámra való felkészülésképpen a régi gyógyszertár (Kossuth Lajos utca 157.) épületében alakított ki átmeneti szálláshelyet, ahol az önkéntes civil szervezetekkel együtt gondoskodni tudunk 30-40 rászoruló befogadásáról, ellátásáról.

Kérjük ugyanakkor a segítő szándékú lakosainkat, továbbá a szálláshelyek üzemeltetőit is, hogy amennyiben ukrajnai menekülteket fogadnak be, egy rövid adategyeztetés érdekében szíveskedjenek személyesen vagy telefonon megkeresni önkormányzatunkat (elérhetőségeink: https://www.gonyu.hu/hivatali-ugyintezes). Célunk ezzel nem az egyébként is jelentős adminisztrációs terhek növelése, hanem az önkormányzat rálátásának biztosítása annak érdekében, hogy szükség esetén kellő időben tudjunk segítséget nyújtani a felmerülő legkülönfélébb problémákban, amelyek kezelésében a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény munkatársai is rendelkezésre állnak.

Önkormányzatunk természetesen igyekszik majd az összes időközben felmerülő kérdésre (idegenrendészet, továbbutazás, anyakönyvezés, nevelés-oktatás, étkeztetés, munkavállalás, stb.) rövid időn belül megadni a pontos válaszokat, ugyanakkor sok probléma megoldása speciális szakági ismereteket igényel, ezért a lehető leggyorsabb információáramlás érdekében folyamatos kapcsolatot tartunk fenn különböző hivatalos és civil szervezetekkel is.

Az alapvető tájékoztatások az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján megtalálhatók.
http://oif.gov.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=1751&Itemid=2123&lang=hu#

Speciális jogi és igazgatási kérdésekkel a Magyar Ügyvédi Kamara önkéntesei által létrehozott Hungarian lawyers for Ukraine - Magyar ügyvédség Ukrajnáért csoporthoz is fordulhatnak az alábbi elektronikus levelezési címen: ukraine###kukac###muknet.hu.

Köszönjük segítő együttműködésüket!

 

Gönyű, 2022. március 11.


dr. Szigethy Balázs
jegyző

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!