Lakossági tájékoztató az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatban

Lakossági tájékoztató az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatban

 

TájékoztatóAz Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezényletével megkezdődött a hazánkba menekülő ukrán lakosok országos szintű elhelyezése. Ennek következtében március 28-án a késő esti órákban településünkre érkezett 31 regisztrált ukrán állampolgár, többségükben gyerekek.

Önkormányzatunk és a Gönyűi Önkormányzati Kft. megfeszített előkészítő munkát követően lakhatóvá tette a Kossuth Lajos utca 181-183. szám alatti régi egészségház épületét, gondoskodott az épületen szükséges munkálatok elvégzéséről, a közműszolgáltatás helyreállításáról, a takarításról és a nélkülözhetetlen eszközök beszerzéséről, amely utóbbi esetében több adományt is kaptunk, amelyeket ezúton is megköszönünk. Az előzetes tervekkel ellentétben tehát a menekültek nem a régi gyógyszertár Civilház céljára felújított épületében kerültek elhelyezésre, amelynek legfőbb oka, hogy ezen épületet mielőbb szeretnénk a civil szervezetek használatába adni, továbbá a régi egészségház épülete elszeparáltabb szálláslehetőséget biztosít a hozzánk érkezett nagyszámú családok részére.

A mai nap folyamán a Győri Járási Hivatal hivatalvezetője, mint a Helyi Védelmi Bizottság elnöke iránymutatásai alapján, a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény családsegítője, a Védőnői Szolgálat védőnője, a Gönyűi Polgárőr Egyesület önkéntes polgárőrei és a Győri Rendőrkapitányság Körzeti Megbízotti Alosztály körzeti megbízottja bevonásával megkezdődött a szükséges adategyeztetés, eligazítás, előzetes egészségügyi állapotfelmérés. A napi háromszori étkezést az önkormányzat utólagos elszámolású állami támogatással, valamint a rendelkezésre álló adományokból biztosítja.

Lényeges, hogy a központi kijelölés alapján településünkre érkező ukrán állampolgárok ideiglenes szálláshelye nem idegenrendészeti őrizet, így ők szabad mozgásukban – természetesen hazánk jogszabályainak betartása és betartatása mellett – nem korlátozhatók, ezáltal lakosaink várhatóan találkozni fognak majd velük az utcán, boltokban, vendéglátóhelyeken. A településünkön köztudomásúan kiváló közbiztonság fenntartása érdekében ugyanakkor mind a rendőrség, mind pedig a polgárőrség fokozott felügyeletét igénybe fogjuk venni.

A mindannyiunk számára új és kihívásokkal teli helyzettel kapcsolatos esetleges kérdéseikkel, problémáikkal településünk polgármesteréhez és jegyzőjéhez fordulhatnak, továbbá bármilyen közbiztonságot érintő kérdésben elsősorban a rendőrség ügyeleti telefonszáma (112 vagy 107), másodsorban a körzeti megbízott telefonszáma (70/941-8105), illetve az önkéntes polgárőrök járőrének telefonszáma (30/886-4507) hívható.

Továbbra is kérjük és köszönjük segítő együttműködésüket!

Gönyű, 2022. március 29.

Major Gábor
polgármester

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!