Légszennyezettségi adatok

Az E.ON Erőművek Kft. által az Idősek Klubjába telepített légszennyezettséget mérő állomás - ún. immissziós konténer - által mért légszennyezettségi adatok 2011. augusztus 1-jétől megtekinthetők honlapunk oldalsávján.
A mérőállomásokon és mobil mérőpontokon gyűjtött értékek segítségével jelzik előre és modellezik a szakemberek az erőmű által kibocsátott káros anyagok terjedését.  

 A légszennyezettség-modul a komponensenként változó egészségügyi határérték százalékában is mutatja a mért értéket:

0-40% kiváló
40-80% jó
80-100% megfelelő
100-200% szennyezett
200%- erősen szennyezett.

Az egészségügyi határérték alatti légszennyezettség egészségkárosodást nem okoz, és amelyet az emberi egészség védelme érdekében a jogszabályban meghatározott módon és időn belül be kell tartani. E határérték túllépése nem jelent automatikusan egészségre vészélyes légszennyezettséget. Az egészségügyi felett még két határértéket tartalmaz a szabályozás: tájékoztatási és riasztási küszöbértéket. Előbbi a légszennyezettségnek egyes légszennyező anyagok tekintetében a lakosság egyes érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjaira megállapított szintje, amelynek túllépése esetén a lakosságot tájékoztatni kell. A riasztási küszöbérték a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni.1

A mért komponensek ismertetése2

Nitrogén-dioxid

Vegyjel és leírás

Nitrogén-dioxid, NO2

Az NO2 vöröses-barna, szúrós szagú, savas kémhatású gáz. Nagyon reakcióképes, erősen oxidáló, korrozív hatású. A levegőnél nehezebb, vízben rosszul oldódik.

Forrásai

A NO2 főleg a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, kőolaj) elégetéséből származik, különösen a járművekben használt üzemanyagból. A földgáz tüzelésből, főleg a téli időszakban, ugyancsak NO és NO2 származik.

Egészségügyi határérték

100 mg/µ3 1 órás, 85 µg/m3 24 órás és 40 µg/m3 éves átlag

Szén-monoxid

Vegyjel és leírás

Szén-monoxid, CO

A CO színtelen, szagtalan, vízben kevéssé oldódó gáz. Szobahőmérsékleten nehezen oxidálódik.

Forrásai

A CO természetes forrásai: vulkánok, erdő- és bozóttüzek, élőlények anyagcseréje. Emberi tevékenységből: fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égésénél, erőművekből, gépjármű közlekedésből, lakossági fűtésből. A kohászatból, kőolajiparból, vegyipari és szilikátipari technológiákból ugyancsak jelentős mennyiség származik.

A dohányfüst és beltéri gáztüzelés szintén jelentős CO forrás.

Egészségügyi határérték

1 órás időszakban 10 000 µg/m3, 8 órás átlag: 5 000 µg/m3, éves átlag: 3000 µg/m3

Ózon

Vegyjel és leírás

Ózon, O3

Forrásai

A földfelszín közelében, nagyrészben antropogén hatások következtében, fotokémiai folyamatok során keletkezik O3. Képződésében un. prekurzor, primér anyagok (NOx, CO, illékony szerves anyagok, más szerves vegyületek,) játszanak szerepet, a reakciókhoz az energiát az intenzív napsugárzás adja. Ezért az O3 koncentrációja nyáron nagyobb. A primer szennyező anyagok a kipufogó gázokból, más égési folyamatokból, oldószerek ipari alkalmazásából és felületkezelési technológiákból kerülnek a levegőbe.

Egészségügyi határérték

A 8 órás átlag nem lehet magasabb, mint 110 µg/m3.

További információk az E-ON Erőművek Kft. > Légszennyezettség menüpontban.

1Forrás: OMSZ

2Forrás: Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!