Munka és magánélet - megtalálni az egyensúlyt

„A kedvenc dolgaim az életben nem kerülnek egy fillérbe sem.
Az elég világos, hogy a legértékesebb kincs mindannyiunk számára az idő.”
– Steve Jobs –


„A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések” c. pályázat keretében Gönyű Község Önkormányzata a családbarát munkahelyi megoldásokat kívánja támogatni. Ennek első lépéseként a lakosság és a munkaadók körében kérdőíves felmérésre került sor 2013 decemberében, amely a munkavállalók és a munkaadók tapasztalataira, a helyi ügyintézés szokásaira, nehézségeire kérdezett rá.


A lakossági kérdőívet 137 lakos töltötte ki, akik többségében a kutatás célpontját képező aktív korúak, illetve családosak voltak. A válaszadó munkavállalók körében a hagyományos munkavégzési forma érvényesül, azaz átlagos 8 órában, teljes állásban dolgoznak. A megkérdezett munkavállalók munkával heti munkaóra és túlóra formájában 45,7 órát; a munkahely és a lakóhely között történő utazással naponta 44 percet; a háztartások rendbetartására, gyermeknevelésre, bevásárlásra naponta további 4,5 órát; a hivatalos ügyintézésre pedig havonta 6,5 órát, azaz hetente 1,6 órát fordítnak átlagosan. Összesen tehát 14 óra 30 percet töltenek a gönyűi munkavállalók munkával, családdal és hivatalos feladatokkal. A munkaidő egyzetethetőségének ellenére a hivatali ügyintézést legtöbben a munka előtt, illetve után, továbbá szabadnap kivitelével tudják elintézni. A hivatalos ügyintézés gyakoriságát illetően mind Gönyűn, mind Győrben a „havonta”, illetve a „ritkán” kategóriákat jelölték meg. A beérkezett válaszok alapján a legtöbb esetben más településen intézik mind a hivatalos, mind a szolgáltatáshoz kapcsolódó ügyeiket. Ez azzal is összefüggésben áll, hogy a válaszadók többségét a munkahelye más településhez köti. A válaszadók jelentős része a gyorsabb, rugalmasabb ügyintézési, szolgáltatási lehetőségek, a szolgáltatások nem megfelelő időbeosztása, kínálata miatt választ más települést. A munkáltatói felmérést összesen 19 köz- és magánszférában helyet foglaló munkaadó segítette. A munkaidő beosztásokat tekintve a munkaadók egyértelműen teljes állásban foglalkoztatják alkalmazottaikat. A munkaidő és a túlóra hosszának megjelölése egybevág a lakossági felmérésben kapott eredményekkel, azaz a munkavállalók nem értékelik felül, a munkaadók pedig nem értékelik alul a munkára fordított idő mennyiségét. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a munkáltató részéről a rugalmas munkakezdés, illetve befejezés preferált, de gyakori a szabadnap kivétele, a csúsztatás, az ebédidőben, illetve a munka előtti és utáni ügyintézés.

A felmerülő problémákra, tapasztalatokra megoldás lehet az online ügyintézés bővítése, ami a lakossági kérdőívekben többször racionális megoldási javaslatként jelentkezett. Nehezebben kivitelezhető javaslat a hivatali idők meghosszabbítása, a szolgáltatók kínálatának bővítése, ami a munkavállalók és munkaadók oldaláról is regisztrálható ügyintézési nehézségeket, kínálati szűkösséget orvosolhatná. További lehetőségként nevezhető meg a havi rendszerességgel kiküldött hírlevél is, amely célja a családbarát munkahelyi kezdeményezek népszerűsítése.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!