Prevenciós program az idősek védelméért

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya prevenciós programot dolgozott ki a szépkorúak sértetté válásának megelőzése céljából, amit sajtótájékoztató keretében mutatott be 2018. június 4-én 10 órakor.

Az elmúlt időszakban Győr-Moson-Sopron megye illetékességi területén több úgynevezett trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmény történt időskorúak sérelmére. Ezekben az esetekben a közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő „áldíjbeszedők, álszerelők” a mérőkészülékek leolvasásának, a házban tapasztalt rendellenességek elhárításának ürügyén jutottak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket loptak el. A lopással okozott kárt esetenként még azzal is fokozták, hogy az „ellenőrzésért” pénzt kértek. Az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatai szinte minden esetben idős, nyugdíjas emberek voltak. A soproni rendőrök sikeres nyomozásának eredményeképpen a bűncselekmények elkövetőit a rendőrség elfogta. Ezzel egy időben a megyei rendőr-főkapitányság prevenciós szakemberei egy új bűnmegelőzési programot dolgoztak ki a hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében. A program során az idősek részére egy prevenciós üzenetet tartalmazó matricát adtak át a helyi polgárőrszövetség munkatársainak segítségével. A szépkorúak a matricát az ajtó belső részére felragaszthatják és ha ismeretlen csengetne be hozzájuk, arra rápillantva átgondolhatják, hogy kinyissák-e az ajtót az idegennek. A program bevezetését az Egyesült Egészségügyi és Szociális Intézmény Semmelweis Idősek Klubjában tartotta a rendőrség 2018. május 31-én 10 órakor.

A megyei rendőr-főkapitányság az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg a fenti bűncselekmények megelőzése céljából:

  • A közüzemű szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénzt személyesen nem hoznak, és nem is kérnek!
  • Az áramdíjszámla, vízdíjszámla és gázszámla összegét kizárólag banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni!
  • A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakor arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!
  • Az arcképes igazolványon lévő azonosító alapján az ügyfelek telefonon keresztül ellenőrizhetik a szolgáltatók munkatársainak hitelességét!
  • A mérőórák cseréjét az ügyfelekkel előzetesen egyeztetve végzik!
  • A lejárt hitelességű mérőórák cseréje a szolgáltatók ügyfelei számára díjtalan!
  • A helyszínen megrendelt egyéb szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek elvégzését, amelyet az ügyfelek bizonylati űrlapon igazolnak, kizárólag utólag, folyószámlán vagy csekken keresztül lehet kifizetni!

 

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!