Röviden a zöldhulladék égetésről

KépAmint bizonyára többekhez eljutottak a sajtóhírek, a kerti hulladék égetésére vonatkozó önkormányzati rendeleti szintű engedményt a tavaly év végén kiadott jogszabály megszüntette. Fontos tudni, hogy a zöldhulladék égetése általánosságban eddig is tilos volt, ettől a tiltástól lehetett önkormányzati szinten eltérni, amelyet önkormányzatunk meg is tett, és a szabályokat a levegő védelméről szóló 10/2018. (VI. 12.) rendeletébe foglalta. A kormányzat azonban időközben olyan döntést hozott, hogy a veszélyhelyzet idejére felfüggeszti az önkormányzati rendelet visszavonásának kényszerét, azaz a helyi szabályozások továbbra is érvényben maradhattak.

Ennek megfelelően községünkben a száraz kerti hulladék (fű, lomb, termés, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék, kaszálék) égetéssel történő megsemmisítésére március és április hónapokban, keddi napokon, 8 és 18 óra között van lehetőség, az önkormányzati rendeletben meghatározott előírások pontos betartása mellett.

Rendkívül fontos megjegyezni, hogy égetéssel kizárólag a száraz kerti hulladéktól van lehetőségünk megszabadulni, semminemű más anyag elégetése nem megengedett, és jelentős mértékű bírság kiszabásával jár együtt a környezetvédelmi hatóság részéről. Önkormányzatunk továbbra is a házi komposztálást részesíti előnyben, ezzel kapcsolatban több tájékoztató anyagot tettünk közzé, de továbbra is szívesen állunk rendelkezésükre.

 

Önökkel, Önökért dolgozunk.

Szigethy Balázs
jegyző

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!