A honismeret és kultúra népszerűsítése Gönyűn és térségében

Sajtóközlemény„A honismeret és kultúra népszerűsítése Gönyűn és térségében”
TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0032

A Gönyűi Honismereti Egylet 2013-ban benyújtott európai uniós (TÁMOP) pályázata pozitív elbírálásban részesült, így a környező települések köznevelési intézményeivel kötött együttműködési megállapodások alapján az óvodák és iskolák különböző programokat szervezhettek a 2014/15. tanév során, melyek finanszírozása az elnyert pályázati forrásból valósult meg. Az intézmények életében jelentős segítséget jelentett a támogatás, hogy önálló szakköreiket, tehetséggondozó foglalkozásaikat, témanapjaikat, témahetüket megszervezzék.

A Gönyűi Honismereti Egylet 24,36 millió forintos (100%-os) támogatást nyert el, amit a Gönyűn és a környező településeken működő köznevelési intézményekkel kötött együttműködési megállapodás szerinti, tanórán kívüli foglalkozások megszervezésére fordítanak. A projekt 2014. szeptember 1-én kezdődött, és a tanév szorgalmi időszakának befejeztével, 2015. június 30-án zárul.
A projekt keretében szervezett tanórán kívüli programokat Gönyű két köznevelési intézménye, a Kék Duna Óvoda és a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola. A szomszédos települések közül Nagyszentjános óvodája és iskolája, valamint a péri és a tápi iskola kapcsolódott a projekt megvalósításához.
A szeptemberben indult programok során megvalósításra került négy féle havi szakkör a gönyűi, nagyszentjánosi és a péri iskolákban. Ezeken a foglalkozásokon környezetünk történelmével, a kézművességgel, az egészség megőrzésével és az angol kultúra megismerésével foglalkoztak a tanulók. A gönyűi, nagyszentjánosi és tápi tanulók heti szakkörökön foglalkoztak a szorobán tudásuk továbbfejlesztésével, Gönyű természeti szépségeivel, az év jeles napjaival és a kézműves mesterséggel. A szakkörök némelyikéhez kirándulás is társult, így a gönyűi tanulók eljutottak a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba, a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Magyar Természettudományi Múzeumba valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítását is megtekintették. A tehetséggondozás során a péri iskolások az akvakultúra keretén belül sárkányhajóztak, a gönyűi diákok pedig a matematikai logikában mélyedtek el. Az óvodások mind Gönyűn, mind Nagyszentjánoson vetélkedőt, versenyt hirdettek, méghozzá Gönyűn a víz továbbá a madarak és a fák jegyében. A nagyszentjánosi gyerekek környezetvédelem és a hagyományőrzés témakörét dolgozták fel. A minden intézményben megrendezésre került, összesen 16 témanap során is nagyon sok új ismeretre tehettek szert a résztvevők.
A gönyűi és a nagyszentjánosi iskola diákjai (20-20 tanuló) júniusban, témahéten vettek részt Horpácson.

A projekt megvalósításában részt vevő köznevelési intézmények:

  • Gönyűi Kék Duna Óvoda
  • Gönyű, Széchenyi István Általános Iskola 
  • Nagyszentjános, Tarka Lepke Óvoda 
  • Nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola 
  • Péri Öveges József Általános Iskola 
  • Tápi József Attila Általános Iskola

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!