Szennyvízcsatrona-rendszer épül másfél éven belül Gönyűn és Nagyszentjánoson

Kétmilliárd forintos beruházással kiépítik a szennyvízcsatorna-rendszert a Győr közeli Gönyűn és Nagyszentjánoson, a fejlesztést az Európai Unió és a magyar állam támogatja - ismertették a településvezetők a projektnyitó sajtótájékoztatón kedden Nagyszentjánoson

video megtekintése

A beruházáshoz több mint 1,6 milliárd forintos támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a projektre alakult víziközmű társulás - mondta Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere az MTI-nek. A fejlesztés eredményeként megszűnik a talajt nagymértékben terhelő környezetszennyezés az érintett településeken, ahol összesen 5 ezernél többen élnek - tette hozzá. A községekből a szennyvizet a győri szennyvíztisztítóhoz juttatják el az épülő csatornahálózaton keresztül.

Major Gábor, gönyűi polgármester tájékoztatása szerint a támogatást a kohéziós alap és a magyar állami költségvetés biztosítja. A fennmaradó rész az önerő, amely nagyobb részt lakossági hozzájárulásból adódik össze. Ez háztartásonként, azaz lakóegységenként havonta 2.900 forint költséget jelent száz hónapon át.

A beruházás keretében több mint 70 kilométeres csatornahálózatot építenek átemelőkkel. A szennyvíz gravitációs úton jut el a győri szennyvíztisztítóhoz. A beruházást jövő tavaszra befejezik, majd féléves próbaüzemet követően adják át üzemeltetésre a hálózatot a Pannon-Víz Zrt-nek.

Eseménynaptár

Légszennyezettségi adatok

2018.06.23. 21:00
aktuális érték* (μg/m3) határérték % -ban
CO 432 4
NO2 8 8
NOx 13 6
O3 76 42
NO 3 -
Szélirány É
Légszeny-nyezettségi index Kiváló
Megfelelő
Szennyezett
Erősen szennyezett
* Utolsó 1 óra csúszóátlaga.

Gönyű kincsei

Kedves Látogató!

A zászlókra klikkelve 3 nyelven is megtekintheti Gönyű Község Önkormányzatának megbízásából készült "Gönyű kincsei" című kiadványunkat, ami szűkebb környezetünk nevezetességeit hivatott népszerűsíteni.

     

Erre a linkre klikkelve pedig megtekintheti a kapcsolódó videót

Együtt Európáért Alapítvány

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!