Szennyvízcsatrona-rendszer épül másfél éven belül Gönyűn és Nagyszentjánoson

Kétmilliárd forintos beruházással kiépítik a szennyvízcsatorna-rendszert a Győr közeli Gönyűn és Nagyszentjánoson, a fejlesztést az Európai Unió és a magyar állam támogatja - ismertették a településvezetők a projektnyitó sajtótájékoztatón kedden Nagyszentjánoson

video megtekintése

A beruházáshoz több mint 1,6 milliárd forintos támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a projektre alakult víziközmű társulás - mondta Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere az MTI-nek. A fejlesztés eredményeként megszűnik a talajt nagymértékben terhelő környezetszennyezés az érintett településeken, ahol összesen 5 ezernél többen élnek - tette hozzá. A községekből a szennyvizet a győri szennyvíztisztítóhoz juttatják el az épülő csatornahálózaton keresztül.

Major Gábor, gönyűi polgármester tájékoztatása szerint a támogatást a kohéziós alap és a magyar állami költségvetés biztosítja. A fennmaradó rész az önerő, amely nagyobb részt lakossági hozzájárulásból adódik össze. Ez háztartásonként, azaz lakóegységenként havonta 2.900 forint költséget jelent száz hónapon át.

A beruházás keretében több mint 70 kilométeres csatornahálózatot építenek átemelőkkel. A szennyvíz gravitációs úton jut el a győri szennyvíztisztítóhoz. A beruházást jövő tavaszra befejezik, majd féléves próbaüzemet követően adják át üzemeltetésre a hálózatot a Pannon-Víz Zrt-nek.

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!