Tájékoztató az országgyűlési választásról és országos népszavazásról

Tájékoztató a választópolgárok számára az országgyűlési választásról és országos népszavazásról

 

TájékoztatóMagyarország Köztársasági Elnöke 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását, egyúttal ugyanezen a napon országos népszavazásra is sor kerül.

 

Magyarországon az országgyűlési képviselők választását a 2011. évi CCIII. törvény szabályozza. A választás egyfordulós. Az Országgyűlés létszáma 199 fő, a választási rendszer vegyes rendszerű, ezáltal 106 képviselő egyéni választókerületben (OEVK), relatív többséggel kerül megválasztásra, 93 képviselő pedig párt-, illetve nemzetiségi listán kerül be a Parlamentbe, arányos rendszerben, kiegészítve a szavazatszámot a töredékszavazatokkal.

Egyéni választókerületi jelöltté váláshoz a választási törvények alapján 500 aláírást kell összegyűjteni. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

Az egyéni választókerületek mindegyikében egy képviselőt választanak, az a jelölt lesz a képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A vesztes jelöltek, továbbá a győztes jelölt győzelemhez nem szükséges szavazatai töredékszavazatnak számítanak és listás szavazatokat képeznek.

Országos listát az a párt állíthat, amelynek 71 választókerületben, de legalább 14 megyében és Budapesten van egyéni jelöltje. A választási rendszerben a lista zárt listás, a listás jelöltek pártok által kialakított sorrendjén a választók nem tudnak preferenciaszavazatokkal módosítani.

 

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2022. január 26-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2022. február 11. napjáig értesítő megküldésével tájékoztatja. A helyi választási iroda értesítő átadásával vagy megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe történt felvételéről azt a választópolgárt, aki 2022. január 26-át követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe. A szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet – átjelentkezés belföldön, mozgóurna igénylése, szavazás külföldön – 2022. január 27-től lehet benyújtani. A központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek – nemzetiséghez tartozásnak, szavazási segítség iránti igénynek, személyes adatok kiadása megtiltásának bejegyzése – folyamatosan, választások közötti időszakokban is benyújthatók. A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet a választópolgár személyesen a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti helyi választási irodához vagy levélben, elektronikus azonosítást követően elektronikusan vagy anélkül elektronikusan a lakcíme szerinti helyi választási irodához nyújthatja be. A szükséges formanyomtatvány megtalálható a választások hivatalos honlapján (www.valasztas.hu).

 

Gönyű község választópolgárai a Győr-Moson-Sopron 02. OEVK országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeire adhatják le szavazataikat. A szavazókör nevét, címét a választási értesítő tartalmazza. A választással kapcsolatban a Helyi Választási Irodánál (9071 Gönyű, Kossuth L. u. 93.; tel.: 96/544-090/2; e-mail: jegyzo###kukac###gonyu.hu) kérhető bővebb tájékoztatás. Az országgyűlési választással és népszavazással kapcsolatos minden információ a település honlapján (www.gonyu.hu), az Önkormányzat fül Választási információk menüjében lesz folyamatosan elérhető.

 

A Helyi Választási Iroda

vezetője: dr. Szigethy Balázs

helyettesei: Balogh Marianna, Tamás Istvánné

tagjai: Árnits Adrienn, Böröcz Eszter, Kerekes Anita, Marton Krisztina

adatvédelmi tisztviselő: Ladányi Imre

Hasznos információk

RENDSZERINFORMÁCIÓ

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!